Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tyska politiker oroas av grekiska besöket hos Putin

Tyska politiker blickar i dag bekymrat mot Moskva och undrar vad Putin och Tsipras ska hitta på.

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras besök hos den ryske presidenten Vladimir Putin inleddes på onsdagen och det följs av bekymrade politiker i Tyskland.

En av dem är Elmar Brok (CDU), ordförande i Europaparlamentets utrikesutskott, och tung kristdemokratisk talesman i utrikespolitiken.

Han liknar besöket vid en "hotfull gest" och säger att Tsipras vill visa att han har andra möjligheter än EU.

Brok säger att ekonomiskt spelar inte Grekland en så stor roll, eurozonen skulle klara ett utträde, strategiskt är landet desto viktigare.

– Det räcker med att titta på kartan för att förstå det, säger Brok till tidningen Die Welt.

Det spekuleras nu i om Putin ska erbjuda Grekland sådana ekonomiska fördelar att landet med sitt veto stoppar fortsatta EU-sanktioner mot Ryssland. Man befarar att den ryske presidenten försöker få in en kil i den europeiska fronten, samma diskussion föregick Putins besök i Ungern i februari.

Tsipras har också nyligen kritiserat sanktionerna och sagt att de leder in i en återvändsgränd.

Stefan Meister, Rysslands-expert i Tyska sällskapet för utrikespolitik, tror också att Putin med erbjudanden om gasleveranser eller att häva importrestriktionerna av jordbruksprodukter från Grekland vill få landet på sin sida.

Ryssland har dock inte den ekonomiska styrka som krävs för att lyfta Grekland ur skuldkrisen.

– Jag tror säkert att Tsipras kan få ett par miljarder från Moskva, men Ryssland kan inte lösa hans finans- och strukturella problem, säger Stefan Meister.

Fördjupning. Ekonomiska krisen i Grekland
Nyhet. Greklands krigsskadekrav: ”Dumt”
  • Det grekiska kravet på 287,7 miljarder euro i krigsskadestånd, framfört av vice finansministern Dimitris Mardas, har förstås väckt reaktioner i Tyskland.
  • Den tyske näringslivsministern och vicekanslern Sigmar Gabriel tycker att det är ”dumt” att blanda ihop kravet på skadestånd med euroförhandlingarna.
  • Ledarskribenten Béla Anda varnar Tsipras för att spela ut väst mot öst. Det är EU som räddat Grekland från konkurs och Nato som står vid landets sida i händelse av fara.
Fakta. Grekland har en särställning i Ryssland

Grekland har en särställning i rysk kultur och historia och vice versa. Främst beror det på att majoriteten av såväl ryssar som greker är ortodoxt kristna.

Sedan det bysantinska rikets huvudstad Konstantinopel hade fallit till turkarna 1453 såg sig det medeltida Ryssland som kristenhetens centrum, och man refererade ofta till Moskva som ”det tredje Rom”.

Under grekernas befrielsekrig mot det Osmanska riket i början av 1800-talet gav Ryssland sitt stöd tillsammans med England och Frankrike.

I modern tid har länderna ofta haft en samsyn, trots Greklands medlemskap i Nato och EU. Aten var liksom Moskva motståndare till Kosovos självständighet 2008. Som enda Natoland köper Grekland vapen av Ryssland.

I Ryssland finns flera hundra tusen etniska greker främst vid norra Svartahavskusten, de flesta med månghundraåriga anor i landet. Den överväldigande majoriteten har dock ryska som förstaspråk. Hundratusentals ryssar semestrar varje år i Grekland.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.