Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tyska regeringen enig om nytt asylpaket

Foto: Michael Kappeler/AP

Efter ett nästan tre månader långt stillestånd har de tyska regeringspartierna kunnat ena sig om ännu ett asylpaket. Anhöriginvandringen skjuts upp i två år för personer med så kallat subsidiärt skydd samtidigt som Marocko, Algeriet och Tunisien klassas som säkra härkomstländer.

Redan i början av november höll de tre tyska regeringspartierna – kristdemokratiska CDU, bayerska CSU och Socialdemokraterna (SPD) – ett krismöte och enades om det som kallas asylpaket två.

Det har dock inte kunnat omsättas i praktiken, framför allt för att SPD tvekat.

På torsdagskvällen enades dock de tre till sist och efter det träffades företrädare för regeringen och de 16 delstaterna. De kom överens om att integrationen nu ska stå i förgrunden och en arbetsgrupp ska de närmaste veckorna utarbeta en detaljerad plan för hur den ska bedrivas och finansieras.

Knäckfrågan för de tre regeringspartierna var att anhöriginvandringen för personer med så kallat subsidiärt skydd ska skjutas upp i två. 

Skälet till att SPD så länge blockerade frågan är att allt fler syriska flyktingar riskerar att omfattas.

Subsidiärt skydd innebär att man får stanna av humanitära skäl, dock utan flyktingstatus.

När den tyska flyktingmyndigheten inför individuella prövningar av alla syriska flyktingar kan de som har vistats i exempelvis Turkiet en längre tid få subsidiärt skydd istället för flyktingstatus.

I kompromissen heter det att om EU förverkligar idéen med kontingentflyktingar från lägren i Jordanien, Libanon och Turkiet så ska anhöriginvandringen prioriteras.

I det första asylpaketet från i höstas klassades Balkan-staterna som säkra härkomstländer vilket snabbt ledde till att flyktingströmmen från dessa länder så gott som upphörde.

Nu har regeringspartierna enats om att Marocko, Algeriet och Tunisien ska klassas som säkra härkomstländer.

Det är ett svar på att allt fler personer från dessa länder, framför allt unga män, sökt sig till Tyskland den senaste tiden.

Det nya asylpaketet måste inte bara godkännas av förbundsdagen, det tyska parlamentet, utan också av förbundsrådet där de 16 delstaterna är representerade. 

Det betyder att De gröna får en nyckelroll, utan partiets stöd går paketet inte igenom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.