Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tyska regeringen: Vi behöver en europeisk lösning

Den tyska regeringen reagerar diplomatiskt återhållsamt på de danska gränskontrollerna vid den tyska gränsen. Regeringschefen i den närmast berörda tyska delstaten säger sig dock vara ”bestört” över beslutet.

Det danska svaret på de svenska gränskontrollerna är att införa kontroller vid gränsen mellan Danmark och Tyskland. Tidigare har Danmark varit ett så kallat transitland som flyktingarna passerat på väg till Sverige.

Den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen informerade den tyska förbundskanslern Angela Merkel i förväg om beslutet och hennes talesman Steffen Seibert sade på måndagsförmiddagen att alla EU-länder fattar sina beslut på eget ansvar.

Seibert sade dock att de svenska och danska gränskontrollerna gör det tydligt vad som krävs.

– Vi behöver framför allt en sak och det är en europeisk lösning, sade Seibert.

Jylland gränsar till den tyska delstaten Schleswig-Holstein, där är socialdemokraten Torsten Albig regeringschef och han sade sig vara bestört över beslutet.

– Det kan skada samlivet vid den tysk-danska gränsen och drabba pendlarna, menade Albig och gladde sig ändå att kontrollerna ska inskränka sig till stickprov.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.