Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tyska-regeringspartierna-samlas-till-krismote-om-thuringen/

Världen

Tyska regeringspartierna samlas till krismöte om Thüringen

Bild 1 av 3 Annegret Kramp-Karrenbauer.
Foto: Bodo Schackow/dpa-Zentralbild
Bild 2 av 3
Foto: Martin Schutt
Bild 3 av 3
Foto: ADAM BERRY

BERLIN. Efter att en liberal politiker lät sig väljas med röster från högernationalister i den tyska delstaten Thüringen har Tyskland skakats av en politisk jordbävning. På lördag möts partierna i Angela Merkels stora koalition för ett krismöte i Berlin.

Ett dygn efter att den liberala politikern Thomas Kemmerich valdes till ny regeringschef i Thüringen med röster från det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland meddelande han att han tänker lämna sin post. På så sätt ville han dämpa kritikstormen och möjliggöra ett nyval. 

Men det visade sig vara lättare sagt än gjort. För att kunna upplösa parlamentet krävs att ledamöterna från Kristdemokraterna CDU röstar för att upplösa parlamentet. Vilket deras ledare i Thüringen, Mike Mohring, hårdnackat har motsatt sig. På torsdagskvällen reste CDU-ledaren Annegret Kramp-Karrenbauer, även kallad AKK, till delstaten för att tala sin partikollega till rätta. Det nattliga krismötet pågick i fem timmar och slutade resultatlöst. Den planerade presskonferensen fick ställas in, huvudpersonen Mohring smet ut bakvägen och AKK:s auktoritet framstod som ytterst försvagad. 

Kaoset i Thüringen har orsakat en politisk jordbävning i Tyskland som får konsekvenser även på riksplanet. Bland de etablerade partierna anses det vara tabu att ge AFD inflytande, även om det bara handlar om att söka passivt stöd. Att liberalen Kemmerich lät sig väljas med röster från AFD kom som en överraskning och orsakade ett ramaskri. De enda som jublade åt valet var högernationalisterna, medan övriga partier har turats om att fördöma det.

I morgon, lördag, samlas företrädarna för regeringspartierna i förbundskansler Angela Merkels stora koalition i Berlin för att diskutera den uppkomna situationen. Socialdemokraterna SPD lär hota med att lämna regeringen om inte CDU ser till att Kemmerich gör som han lovat och lämnar sin post. 

Samtidigt framstår nyval som föga lockande för CDU som enligt en färsk opinionsmätning tappat hela 10 procent. Dessutom ser liberala FDP ut att hamna under spärren och riskerar därmed att åka ur parlamentet. Den stora vinnaren är istället det parti som de ville förhindra skulle komma till makten, vänsterpartiet Die Linke som får stöd av 37 procent (+6) av väljarna. 

Läs mer:

Fick stöd av högernationalister – var regeringschef i ett dygn  

Tysk regeringschef valdes med hjälp av högernationalister