Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tyska tåg med flyktingar stoppade för passkontroll

Tåg med flyktingar på väg mot Danmark har stoppats i Tyskland, som har infört passkontroll, uppger tågbolagen DSB och Deutsche Bahn för nyhetsbyrån Ritzau.

Ett av tågen stoppades i Lübeck och ett i Hamburg. Det är oklart hur länge tågen kommer att hindras från att rulla vidare, men enligt DSB ska man räkna med stora förseningar för tåg från Berlin och Hamburg mot Danmark. Det ena tåget skulle ha varit framme i Danmark klockan 10 och den andra klockan 12 i dag, uppger presstjänsten hos DSB till DN.

En av EU:s grundprinciper är Schengensamarbetet om fri rörlighet inom EU. Det innebär att EU-medborgare har rätt att resa inom EU och därför har man tagit bort bestämmelsen om gränskontroller mellan länderna i Schengen. Polisen kan dock fortfarande genomföra inre utlänningskontroll där personen ska visa pass eller id-kort.

Att man genomför stickprovskontroller på tåg händer, men det är mycket ovanligt, enligt DBS.

Presstjänsten på Deutsche Bahn kan inte berätta mer om de stoppade tågen utan hänvisar till polisen.

– Vi har inget med passkontrollerna att göra utan det är en polisiär fråga, säger pressansvariga på Deutsche Bahn.

De senaste dagarna har upp emot 22.000 flyktingar kommit till Tyskland i över hundra tåg, enligt Deutsche Bahn som uppger att man har satt in såväl extraresurser som upplåtit lokaler för att hjälpa nyanlända att komma vidare till olika asylmottagningar i landet.

– Vi gör vårt bästa för att hjälpa dessa människor som flyr för sina liv. Planerare och trafikledare har arbetat dygnet runt för att sätta in fler tåg på våra linjer, säger vd Rüdiger Grube i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.