Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 19:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tyskar-evakuerade-efter-bombfynd/

Världen

15.000 boende evakuerade i Hannover efter bombfynd

Den odetonerade bomben hittades på en byggarbetsplats. Foto: Julian Stratenschulte/AFP

Över 15.000 personer i Hannover i Tyskland fick evakuerats sedan en odetonerad bomb från andra världskriget hittats på en byggarbetsplats. Bomben uppges ha vägt ett kvarts ton och oskadliggjordes natten mot tisdagen.

TT Text

Det är inte ovanligt att gamla bomber hittas i Tyskland, där många städer bombades av de allierade under kriget. Cirka en tiondel av de miljontals bomber som släpptes över landet beräknas vara blindgångare, skriver tidningen Der Spiegel. 

Bomben som hittades på en byggarbetsplats i eftermiddags i stadsdelen Zooviertel i Hannover tros vara en amerikansk bomb som väger runt 250 kilo, rapporterar lokaltidningen Hannoversche Allgemeine. Sent på måndagskvällen pågick fortfarande den omfattande evakueringen och över 800 personer deltog i räddningsinsatsen. Ett stort område spärrades av.

En konsert med artisten Roger Hodgson, känd från brittiska gruppen Supertramp, fick avbrytas efter bombfyndet. 

De evakuerade väntas kunna återvända till sina bostäder när myndigheterna tagit hand om fyndet natten mot tisdagen. Så sent som 2017 hittades en kraftig bomb i Misburg i östra Hannover. När den detonerades totalförstördes en BMW som stod i närheten och det upptäcktes skräp flera hundra meter bort.

Omkring 500.000 människor bor i Hannover.