Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tyskar ska bunkra för kris och krig

Foto: Björn Lindgren/TT

Tyskarna ska åter börja bunkra dricksvatten och livsmedel – som en förberedelse om landet skulle drabbas av krig eller en svår katastrof. ”Vi ser en tydlig trend i Europa där allt fler länder väcker liv i arbetet med civilt försvar”, säger Svante Werger vid MSB. 

I framtiden bör alla tyskar ha mat för tio dagar hemma, enligt ett nytt förslag till strategidokument som Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung har tagit del av.

”Befolkningen ska på lämpligt vis uppmuntras att ha två liter vatten per person och dag i icke hälsovådlig kvalitet hemma, till dess att staten vidtagit åtgärder”, står det i dokumentet, enligt tidningen.

Men Tyskland är inte ensam om att ha börjat förbereda landet för krig eller en svår katastrof, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Allt fler länder i Europa har börjat väcka liv i arbete med civilt försvar, så att inte bara försvarsmakten är förberedda, utan även samhället, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör vid myndigheten. 

Han berättar att trenden märks av på flera håll i Europa – framför allt sedan den ryska annekteringen av Krimhalvön för ungefär två år sedan. 

– Det blev en vändpunkt för många och visade på en tydlig försämrad säkerhetspolitiskt situation i Europa. Det bidrog till att många länder som det senaste 10-15 år inte tagit det på så stort allvar, påbörjat arbetet igen. 

Även i Sverige har arbetet satts i gång igen, berättar Werger.

– Vi håller bland annat på att utveckla vårt arbetssätt för krisberedskap i samhället så att vi även tar höjd för hotet om väpnat angrepp mot Sverige. Det måste finnas en förmåga i hela samhället. Men det kommer ta tid och det är ett långsiktigt arbete, säger han.

Sverige hade fram till för 15-20 år sedan en civil beredskap för krig, som inkluderade avtal med företag och lagring av viss typ av livsmedel och industriråvaror. Det fanns också lager med skyddsmasker för befolkningen. Än i dag finns det skyddsrum i Sverige, som rymmer omkring 7 miljoner människor, enligt MSB. 

– Det kan vara så att delar av det som gjordes förr återinförs, eller så hittar vi nya metoder. Vi lever i ett annat samhälle i dag som är sårbart på ett annat sätt än för 20 år sedan, så metoder som användes då kanske inte är rätt i dag, säger han.

Vad finns det för rekommendationer i Sverige?

– Generellt brukar vi säga att varje hushåll bör ha en egen beredskap som räcker i minst tre dygn. Om alla vuxna, friska människor kan leva upp till detta, kan samhällets insatser inriktas mot dem med allra störst behov, säger Svante Werger vid MSB.

Den nya civilförsvarsstrategin i Tyskland är den första på decennier och väntas behandlas av regeringen i veckan. Mat- och vattenförråden ska komma till användning vid eventuella svåra katastrofer eller väpnade angrepp, framgår det av strategin som tagits fram av inrikesdepartementet.

I dokumentet poängteras att ett konventionellt militärt angrepp på Tyskland inte är sannolikt, men att landet inte kan utesluta ett sådant angrepp i framtiden och därför måste förbereda sig.

Även statliga myndigheter och andra organ ska skyddas bättre. De åtgärder som vidtagits hittills är ”helt otillräckliga”, rapporterar Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung med hänvisning till en hemlig utredning.

Fakta. Detta bör du ha hemma

Enligt MSB bör du se till att bland annat har en vattendunk hemma, även en radio, matkonserver, batterier, stearinljus, tändstickor, och fotogenkamin. 

För mer information kan du besöka: dinsakerhet.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.