Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tyskar vill stoppa kindpussandet

Kindpussandet breder ut sig över hela världen. I Tyskland har den etikettsvårdande Knigge-akademin gått till motangrepp. På dess hemsida finns numera en Nej tack-skylt som man kan ladda ned, trycka ut och sätta upp på sin arbetsplats.

Reaktionen har inte låtit vänta på sig. Knigge-akademins ordförande Hans-Michael Klein har fått ge intervjuer till journalister från hela världen.

Han har också fått mycket stöd på hemmaplan:

– 70 procent av dem som hört av sig till oss är emot detta pussande. Men det handlar om Tyskland, kanske också om Skandinavien, men vi har naturligtvis inga synpunkter på hur man beter sig i andra länder, understryker han.

Klein berättar att upprinnelsen till aktionen är det stora antalet kvinnor som hört av sig till akademin och bett om stöd.

– De har klagat över män som hela tiden vill kyssa dem, berättar Hans-Michael Klein.

Kvinnorna misstänker att männen använder den till synes oskyldiga kindpussen för att komma i fysisk närkontakt, ett övergrepp som inte minst drabbar kvinnor i yrkeslivet.

– Ett oprofessionellt beteende, tycker Hans-Michael Klein.

I hans ögon är kindpussen en sed som importerats från Sydeuropa, utan att vara förankrad i den tyska umgängestraditionen. Knigge-akademin rekommenderar i stället ett neutralt handslag på behörigt avstånd – förslagsvis 60 centimeter.

Akademin verkar i friherren Adolph von Knigges anda. På 1700-talet skrev han klassikern ”Om umgänget mellan människor” och sedan dess är begreppet ”Knigge” synonymt med god etikett i Tyskland – samtidigt som Knigge-akademin ständigt betonar att man är motståndare till stela formella regler.

Akademins kurser är dock populära och numera finns det Knigge-filialer i Kina och Ukraina.

– Där är intresset stort för tyska seder och bruk, säger Hans-Michael Klein.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.