Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tyske-ekorren-karl-friedrich-omhandertagen-av-polis-efter-stalkning/

VÄRLDEN

Tyske ekorren Karl-Friedrich omhändertagen av polis efter stalkning

Polisen i Karlsruhe såg sig nödgad att rycka ut och gripa en Karl-Friedrich efter att han terroriserat en privatperson, som desperat ringt 112. Missdådaren somnade därefter tvärt, och har nu blivit adopterad av polisen. Och eh, Karl-Friedrich är en ekorrunge.

Strängt taget fick ekorren sitt namn först efter att polisen fångat det gulliga djuret och utnämnt det till sin nya maskot.

Men mannen som ringde polisen tyckte inte att ekorrungen var särskilt trevlig.

Enligt polisens talesperson Christina Krenz är det känt att ekorrar kan förfölja människor, när de behöver mat eller hjälp.

Och när som i det här fallet en ekorrunge förlorar sin mor, kan den ibland försöka ersätta henne med en människa, och bli rejält närgången – till och med fixerad.

– Det kan vara rätt läskigt, säger Christina Krenz till The Guardian, och bekräftar att personen som ringde in kände sig lite hotad.

Den lilla ekorrungen hade förföljt mannen nedför en gata och vägrat ge sig av, vilket föranledde polisinsatsen.

Själva gripandet rapporteras ha gått lugnt till, eftersom djuret inte gjorde nämnvärt motstånd, utan somnade tvärt.

Ekorrungen, som prompt döptes till Karl-Friedrich och numera är Karlsruhe-polisens maskot på Twitter, vårdas för tillfället på ett hem för djur.

https://twitter.com/Polizei_KA/status/1027564703172706304

Att ekorrar begår dylika illdåd är inte helt ovanligt. I juli förra året varnade myndigheterna i New York för en ovanligt aggressiv ekorre i Prospect Park, som under en veckas tid angripit fem personer, enligt BBC.

Och i Cornwall i England rapporteras en treårig pojke ha blivit påhoppad av ett gäng med sex ekorrar, och blivit illa biten i samband med att han skulle mata djuren.