Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tyskland förbjuder IS

Den tyska regeringen har förbjudit alla IS-aktiviteter i Tyskland. Förbudet trädde i kraft med omedelbar verkan vid lunchtid.

Förbudet mot terrororganisationen Islamiska Staten proklamerades vid lunchtid av inrikesministern Thomas de Maizière.

IS får inte verka i Tyskland, det är förbjudet att använda dess symboler eller propagera för IS på sociala medier och att samla in pengar till organisationen.

Sedan tidigare har Tyskland förbjudit en rad salafistiska organisationer eftersom de betraktats som terroristiska.

Uppskattningsvis 400 personer från Tyskland deltar i stridigheterna på IS sida i Irak eller Syrien.

Inrikesministern varnade för vad som kan ske när dessa personer återvänder till Tyskland.

– De har lärt sig att hata och att döda, sade han.

Under de senaste tio åren har en handfull attentat kunnat avvärjas i sista stund i Tyskland.

I Düsseldorf började i veckan en rättegång mot fyra salafister som är misstänkta för att för två år sedan ha placerat ut en bomb på järnvägsstationen i Bonn. Bomben var dock felaktigt apterad och utlöstes aldrig. De fyra är också misstänkta för att planerat att mörda en högerextremistisk politiker.

Efter attentatet mot World Trade Center i New York för 13 år sedan är det i Tyskland förbjudet att vara medlem i eller stödja utländska terroristorganisationer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.