Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 11:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tyskland-foreslar-boter-for-vaccinvagrare/

Världen

Tyskland föreslår böter för vaccinvägrare

Bild 1 av 2 Kristdemokratiska hälsoministern Jens Spahn har stöd från Socialdemokraterna för förslaget om bötesstraff för vaccinvägran.
Foto: Michael Sohn/AP
Bild 2 av 2 Mässlingsvaccin.
Foto: Magnus Hallgren

Föräldrar som inte låter vaccinera sina barn mot mässlingen ska böta 2.500 euro och portas från förskolan, enligt ett förslag från Tysklands hälsominister Jens Spahn. Konspirationsteorier om MPR-vaccinet har lett till en dramatisk ökning av ovaccinerade barn i Europa.

Ossi Carp
Rätta artikel

För att Tyskland inte ska drabbas av ett omfattande mässlingsutbrott säger hälsominister Jens Spahn till Bild att man ska införa hot om böter på motsvarande 27.000 kronor och uteslutning från förskolan mot de föräldrar som inte låter vaccinera sina barn. Förbundsdagen väntas rösta om förslaget senare i år.

Målsättningen är att vaccinationsgraden ska ligga på 95 procent av befolkningen, men på senare år har andelen i Tyskland minskat och ligger på 93 procent enligt statliga folkhälsoinstitutet Robert Koch-institut. 2018 dokumenterade WHO över 82.500 mässlingsfall i Europa – tre gånger fler än föregående år – och 72 barn dog av den extremt smittsamma virussjukdomen.

Sverige har i många år haft en högre vaccinationsgrad än den rekommenderade nivån, men på flera håll i världen har man liksom Tyskland tvingats ta till olika hot om straff för att vända nedåtgående trender. Australien, till exempel, införde 2015 en lag som innebär att vaccinvägrande föräldrar förlorar rätten till offentliga bidrag.

MPR-vaccinet, som också skyddar mot påssjuka och röda hund, dras med en rad ovetenskapliga myter som får mindre faktaintresserade personer att frukta det. Bland påhitten finns att vaccinet kan orsaka autism, att mässlingsutbrott är överdrivna, att sjukdomen kan stoppas med noggrann renhållning och att man rentav kan dö av att få sprutan.

Vaccinationsprogrammet för barn i Sverige gäller difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib, pneumokocker, mässling, påssjuka och röda hund samt hpv för flickor. Skyddseffekten varierar mellan 70 procent och 95 procent beroende på vilken sjukdom vaccinet skyddar mot.