Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tyskland: Försök att förbjuda högerextremister

NPD:s Frank Franz och partiets advokat Peter Richter.
NPD:s Frank Franz och partiets advokat Peter Richter. Foto: Uwe Anspach/DPA/AFP

Det räknas som det mest högerextrema och främlingsfientliga partiet i Tyskland. Men ska NPD förbjudas? Den frågan ska Författningsdomstolen avgöra i en process som inleds i dag, tisdag. Ett tidigare försök att förbjuda partiet misslyckades.

När den underjordiska nazistorganisationen NSU (Nationalsozialistische Untergrund) avslöjades 2011 misstänkte en del att gruppen var en beväpnad gren av NPD, eller Tysklands nationaldemokratiska parti som förkortningen uttolkas.

NSU hade då under ett decennium mördat minst nio invandrare och en polis. En NPD-funktionär greps under utredningen och är åtalad som medhjälpare. Men någon riktigt ”het” förbindelse mellan NSU och NPD har inte kunnat bevisas, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

NSU-avslöjandet blev ändå en av startpunkterna för försöket att förbjuda NPD.

Med start i dag, tisdag, inleder den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe tre dagars förhandlingar om ett förbud av det högerextrema partiet.

NPD, med runt 5.000 medlemmar, har aldrig haft några framgångar på nationell nivå - i det senaste förbundsdagsvalet 2013 fick partiet 1,3 procent.

Men NPD sitter i ett delstatsparlament (Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland), har en representant i EU-parlamentet och 360 ledamöter i kommunala församlingar.

Framför allt kopplas NPD samman med främlingsfientliga demonstrationer och aktioner. Inför förhandlingarna i Författningsdomstolen har också politiker från andra partier berättat, bland annat för sajten Spiegelonline.se, hur de hotats och förföljts av NPD-are.

NPD kallas ofta högerextremt och främlingsfientligt, rasistiskt och nynazistiskt. Men det är inte sådana etiketter som Författningsdomstolen ska ta ställning till.

Är NPD författningsvidrigt? Är partiet ett hot mot den demokratiska ordningen? Det är de frågorna som Författningsdomstolen ska avgöra.

Det kommer att vimla av tyska politiska kändisar när förhandlingarna inleds.

Delstaten Bayerns starke man, den profilerade regeringschefen Horst Seehofer (kristsociala CSU) kommer att vara på plats, liksom tre andra delstatliga regeringschefer som representerar Angela Merkels kristdemokratiska CDU, socialdemokraterna och De gröna.

Att delstaternas ledare är på plats beror på att det är Förbundsrådet, delstaternas kammare i parlamentet, som står bakom initiativet att förbjuda NPD.

Frågan är om det kommer att lyckas.

Ett tidigare försök att förbjuda NPD slutade 2003 med ett fiasko. Författningsdomstolen lade den gången ner fallet sedan det visat sig att Författningsskyddet (ungefär motsvarande säkerhetspolisen) och andra säkerhetseorgan hade infiltrerat NPD ända upp i ledningen för att få information. Domstolen menade att det inte gick att avgöra vilket bevismaterial som var ”äkta” och vilket som var framprovocerat eller producerat av infiltratörer.

Nu ska infiltratörerna vara avvecklade. Men stämmer det, undrar en del. I så fall skulle säkerhetsorganen ha avhänt sig ett beprövat sätt att övervaka och skaffa information. NPD:s advokater har också utlovat ”överraskningar” under förhandlingen i Författningsdomstolen - handlar det om att namnge misstänka infiltratörer? undrar bland andra Frankfurter Allgemeine Zeitung. Finns infiltratörer kvar kan det leda till att även det här försöket att förbjuda NPD misslyckas.

Ett annat frågetecken gäller vad som händer om Författningsdomstolen förbjuder NPD. Partiet antas då föra frågan vidare till Europadomstolen - och där kan ribban för ett förbud ligga högre, menar Berliner Zeitung.

Dessutom ifrågasätts nyttan av ett förbud. NPD-arna skulle i så fall kunna framställa sig som martyrer, menar en del. Andra påpekar att man inte raderar ut åsikter genom att förbjuda dem. Åter andra säger att NPD håller på att förlora i betydelse. I stället är det Pegidarörelsen i Dresden och partiet Alternative für Deutschland som lockar högerextremister och främlingsfientliga personer.

Skulle Författningsdomstolen gå på förbudslinjen blir det första gången på sextio år som ett parti förbjuds sedan förbundsrepubliken grundades efter andra världskriget.

1952 förbjöds Socialistiska rikspartiet på grund av sina nazistiska åsikter. 1957 förbjöds det västtyska kommunistpartiet KPD för att det förespråkade revolution och ville ersätta demokratin med proletariatets diktatur.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.