Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 10:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tyskland-gor-sig-redo-att-ta-emot-misstankta-is-terrorister/

Världen

Tyskland gör sig redo att ta emot misstänkta IS-terrorister

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu Foto: Burhan Ozbilici/AP

BERLIN. Turkiet har börjat utvisa misstänkta IS-terrorister till deras hemländer i Europa och USA. I Tyskland räknar man med att ta emot ett tiotal återvändare redan i denna vecka, däribland två kvinnor som uppges ha tillfångatagits efter att de rymt från ett IS-läger i Syrien. 

– Vi bedriver ingen hotellverksamhet åt andras terrorister, sade Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu före helgen och meddelade samtidigt att landet ska skicka tillbaka misstänkta IS-terrorister till deras hemländer. 

Redan på måndagen kom beskedet om att en amerikansk man satts på ett plan och flugits till USA. Även en tysk och dansk medborgare som anklagas för att ha haft samröre med terrororganisationen skulle skickas tillbaka på måndagen.

Danmarks riksåklagare uppgav att det rör sig om en dansk man som dömts för terrorbrott i Turkiet, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Men från tyskt håll är beskedet att den man som väntades anlända till Tyskland under måndagen inte har några kända kopplingar till IS, enligt tyska UD. Vad denne misstänks för är inte känt. 

Samtidigt förbereder sig tyska myndigheter för att ta emot ytterligare nio personer senare under veckan. Det handlar om fyra män, fem kvinnor och två barn, meddelade det tyska utrikesdepartementet. Hur många av dessa personer som verkligen har varit medlemmar av IS är oklart, men enligt den tyska nyhetsbyrån DPA ska minst två av kvinnorna ha rymt från IS-lägret Ain Issa i Syrien och senare tillfångatagits av turkiska styrkor. 

Det tyska parlamentet förbundsdagen röstade tidigare i år för att göra det möjligt att frånta personer med dubbelt medborgarskap sitt tyska pass om de stridit för en utländsk terrororganisation. Det är oklart om det påverkar någon av de tio personer som nu väntas återvända. 

Tysklands utrikesminister Heiko Maas kritiserade i förra veckan Turkiet för att inte ha lämnat ifrån sig någon konkret information gällande de misstänkta IS-terroristerna från Tyskland. 

– Först måste man på ett rättssäkert sätt fastställa att det verkligen rör sig om människor med tyskt medborgarskap, sade Heiko Maas. 

I så fall är Tyskland förpliktigat att ta emot dessa personer. I de fall de som tyska myndigheter har utfärdat en häktningsorder kan personerna gripas direkt vid gränsen, men det är inte känt om det gäller någon av de tio återvändarna.  

I Tyskland har debatten om hur man ska hantera återvändande IS-terrorister pågått länge och många har uttryckt en oro för att ett svårt bevisläge kan leda till att människor som begått grova brott eller kan utgör ett säkerhetshot går fria.

Sveriges utrikesminister Ann Linde kritiserar Turkiets beslut att deportera IS-medlemmar, men säger samtidigt att inga svenska medborgare berörs just nu. 

– Det finns inga uppgifter om att det finns misstänkta (svenska) IS-terrorister i de läger som Turkiet kontrollerar, utan de svenskar som finns där är i al-Hol-lägret som ju inte är kontrollerat av turkarna, sade Linde till TT i Bryssel på måndagen.

Läs mer: Turkiet har börjat skicka tillbaka IS-terrorister till väst