Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tyskland stänger gränsen

Flyktingar på tågstationen i München, strax norr om gränsen.
Flyktingar på tågstationen i München, strax norr om gränsen. Foto: Michaela Rehle/Reuters

Den stora flyktingströmmen till Tyskland sätter press på landet. På söndagseftermiddagen meddelade inrikesministern att landet inför tillfälliga gränskontroller. Från 17-tiden på söndagen ställs alla tågavgångar från Österrike till Tyskland in.

Antalet flyktingar som kommit till Tyskland fortsätter att stiga. På lördagen varnade polis och myndigheter i München - som bara under lördagen tog emot fler än 10.000 flyktingar - att ”gränsen är nådd” och att situationen är utom kontroll.

På söndagskvällen meddelade Tysklands inrikesminister att landet inför tillfälliga gränskontroller på gränsen mot Österrike.

– De inre gränskontrollerna kommer inte att lösa alla problem. Men det ger oss mer tid och gör det möjligt att upprätta ordning och reda vid gränserna, sade Thomas de Maizière från Angela Merkels parti CDU, under en presskonferens i Berlin på söndagseftermiddagen.

Inrikesministern sade att beslutet skickar en signal till Europa, men betonade samtidigt att Tyskland i fortsättningen kommer att ge skyddsbehövande människor asyl.

– Tyskland kommer att fullfölja de humanitära åtagandena. Men den stora belastningen måste fördelas solidariskt inom Europa, sade han.

Inför måndagens extrainsatta krismöte skickade han ytterligare ett budskap till EU:s medlemsländer.

– Dublinförordningen och reglerna för registrering gäller fortsatt. Vi förutsätter att alla medlemstater håller sig till det. Det ansvariga asyllandet ska inte bara registrera den asylsökande utan fullfölja asylförfarandet, sade han och tillade:

– Även den asylsökande måste acceptera att denne inte fritt kan välja vilket land som denne ska ansöka om asyl i.

Alla tillgängliga poliser från den federala polisorganisationen har skickats till delstaten Bayern för stänga gränsen mot Österrike, uppger den tyska tidningen Spiegel online. Endast resenärer som har giltiga resedokument kommer att släppas igenom. Gränskontrollerna ska gälla "framöver".

På söndagskvällen kom även uppgifter om att alla tåg mellan Tyskland och Österrike ställs in.

De allra flesta flyktingar som tagit sig till Europa via Balkan och Ungern anländer via Tysklands södra gräns. De senaste två veckorna har fler än 63.000 flyktingar kommit till München där situationen blivit allt mer ansträngd för varje dag som gått.

– Det är helt enkelt fullt här i München. Jag kan inte längre säkerställa att flyktingar måste sova på centralstationen eller under bar himmel, sade Münchens borgmästare Dieter Reiter till tidningen Bild tidigare i helgen.

Att Tyskland nu inför tillfälliga gränskontroller ska skicka en signal om att landet inte kan ta emot ett obegränsat antal människor, uppger Süddeutsche Zeitung.

Så sent som i fredags meddelade den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen att 4.000 soldater sätts beredskap.

Schengenavtalet medger vissa undantag som möjliggör för ett medlemsland att införa tillfälliga gränskontroller. Tyskland har tillämpat det vid flera tidigare tillfällen, däribland i samband med G7-mötet i Bayerska Elmau i juni i år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.