Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tyskland tillbakavsar flyktingsiffror

Den tyska regeringen tillbakavisar uppgiften om att det hittills i år kommit drygt 51.000 flyktingar till Tyskland.

– Det handlar om två-tretusen per dag, ibland färre, säger inrikesministeriets talesman Tobias Plate.

Tysklands största tidning Bild-Zeitung hävdade på fredagen att drygt 51.395 flyktingar anlänt till Tyskland under årets första två veckor.

Tobias Plate, talesman för inrikesministeriet, säger till DN att det handlar om uppgifter från det så kallade Easy-registret och att det kan förekomma både dubbelregistreringar och fördröjningar, det vill säga att siffrorna inkluderar personer som kom i december och november.

Han säger istället att det kommer två- till tretusen flyktingar per dag, ibland färre. Dessutom är det allt fler som avvisas, det handlar om flyktingar som vill söka asyl i Sverige och därför inte vill låta sig registreras i Tyskland.

Om de låter sig registreras i Tyskland kan de enligt Dublinreglerna bli skickade tillbaka till Tyskland från Sverige. De återvänder därför till Österrike och Tobias Plate vet inte vad som händer med dem senare.

Två-tretusen flyktingar dagligen räcker dock för att kritiken ska hagla mot förbundskanslern Angela Merkels flyktingpolitik.

Markus Söder, finansminister i delstaten Bayern, krävde på fredagen att det tyska parlamentet måste få rösta om politiken.

Stephan Weil, socialdemokratisk regeringschef i delstaten Niedersachsen, kräver också en kursändring och säger att övriga Europa lutar sig tillbaka och ser med skadeglädje på hur problemen håller på att övermäktiga för Tyskland.

Regeringstalesmannen Steffen Seibert sade dock på fredagen att Angela Merkel och hennes regering arbetar envetet för att få till stånd en europeisk lösning, uppgiften är ”stor och historisk”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.