Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 08:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tyskland-upploser-hogerextremt-specialkompani/

Världen

Tyskland upplöser högerextremt specialkompani

Nazisthälsningar och vit makt-musik. Försvunna sprängmedel. Vapenbrott. Nu upplöser Tyskland delar av specialförbandet KSK och omstrukturerar resten.

TT Text

Efter upprepade rapporter om högerextrema sympatier i den tyska försvarsmaktens specialförband KSK tillsatte försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer en arbetsgrupp för att granska frågan.

När utredningen på tisdagen presenterade sina resultat blev domen hård. Specialförbandet ”kan inte fortsätta existera i sin nuvarande form”, slår arbetsgruppen fast.

Enligt Kramp-Karrenbauer har KSK utvecklats till att bli ”delvis oberoende” från försvarsmakten Bundeswehrs kommandostruktur och präglas av en ”giftig ledarskapskultur”.

– Ingen som visar sig vara högerextremist har någon plats i Bundeswehr och måste gå, säger hon till public service-kanalen SR3.

Ett av KSK:s fyra kommandokompanier – det som anses ha störst problem med antidemokratiska strömningar – ska nu upplösas. Resterande delar ska omstruktureras, och innan reformerna trätt i kraft kommer specialförbandet inte att tillåtas utföra uppdrag eller delta i övningar.

Arbetsgruppen rapporterar om flera för KSK besvärande händelser.

Bland annat ska 48 000 patroner skarpladdad ammunition och 62 kilo sprängmedel försvunnit från förbandet.

I april 2017 avtackades ett KSK-befäl med en fest där deltagarna påstås ha gjort Hitlerhälsningar, spelat vit makt-musik och kastat grishuvuden.

Och så sent som i maj inleddes en utredning mot en KSK-soldat känd för extrema åsikter sedan denne visat sig ha vapen och sprängämnen i sitt hem i Sachsen.

Specialförbandet KSK – eller Kommando Spezialkräfte – inrättades 1996 och fokuserar på antiterrorinsatser och gisslanfritagning i högriskområden.

Som elitförband världen över omgärdas det av ett stort mått hemlighetsmakeri. Exempelvis är det känt att KSK tjänstgjort i Afghanistan och på Balkan, men inte vilka uppdrag styrkan utfört.

Enligt tidningen Die Welt kommer omkring 70 av förbandets runt 1 400 soldater att beröras när kompaniet läggs ned.

Försvarsminister Kramp-Karrenbauers besked om KSK följer på ett år då Tyskland skakats av flera högerextrema terrordåd.

I februari sköt en högerextremist ihjäl nio personer med invandrarbakgrund i Hanau, och i oktober i fjol dödades två personer i ett antisemitiskt dåd i Halle. Förra sommaren mördades lokalpolitikern Walter Lübcke, som tagit ställning för flyktingars rättigheter, av en 46-årig nazist.

Inrikesminister Horst Seehofer har beskrivit högerextremismen som ”det största hotet mot demokratin i Tyskland” och lovat hårdare motåtgärder från myndigheterna.

Ämnen i artikeln

Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt