Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tyskt-zoo-brann-pa-nyarsnatten-dodade-alla-apor/

Världen

Tyskt zoo brann på nyårsnatten – dödade alla apor

00:59. Ett 30-tal djur, däribland flera apor, har dött i en brand på en djurpark i tyska Krefeld.

En massiv brand ut i ett av aphusen på ett zoo i tyska Krefeld på nyårsnatten och dödade samtliga apor. Brandorsaken är inte känd men enligt lokala medier kan det bero på fyrverkerier. 

Bilder som har lagts ut på sociala medier visar hur höga lågor slår ut från inhägnaden där ett trettiotal apor befann sig. På Facebook skriver Krefeld Zoo i ett inlägg att ingen av djuren har överlevt.

”En ofattbar tragedi inträffade strax efter midnatt. Vårt aphus har brunnit ner till grunden. Våra värsta farhågor har besannats.” 

Bild 1 av 2 Det utbrunna aphuset.
Foto: David Young/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Alexander Forstreuter/AFP

Vad som orsakade branden är inte känt, uppger polisen i Krefeld. Men flera tyska medier uppger att man misstänker att det kan vara raketer från nyårsfirandet som ligger bakom. 

https://twitter.com/polizei_nrw_kr/status/1212270269064208385?s=20

Enligt hemsidan för Krefeld zoo var aphuset, som funnits sedan 1975, drygt 2.000 kvadratmeter stort och hem för bland annat chimpanser, orangutanger samt flera andra djurarter och fåglar. Anläggningens gorillor, däribland den populära Kidogo som brukar utföra olika trick till besökarnas stora förtjusning – hade överlevt branden, meddelade ledningen.

Krefeld ligger i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen och har cirka 235.000 invånare.