Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Tyvärr är jag inte förvånad”

DN:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén har precis återvänt från en reportageresa till Tjetjenien. Hon svarar på några frågor om överfallet på Sveriges radios Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren i Tjetjeniens grannrepublik Ingusjien.

Hur reagerade du då du fick höra om misshandeln?

– Tyvärr är jag inte förvånad. Den här typen av överfall förekommer regelbundet i hela norra Kaukasien, framför allt i Tjetjenien, Ingusjien och Dagestan. Det är vanligt att olika säkerhetsstrukturer försöker skrämma både journalister och människorättsaktivister genom att misshandla dem. Det nya här var att man även misshandlade utländska journalister.

Vem kan ligga bakom misshandeln?

– Det är svårt att säga. Men vi vet att i norra Kaukasien agerar olika säkerhetsstrukturer ofta utan att koordinera med varandra, och framför allt utan någon som helst demokratisk kontroll. Kampen mot terrorismen har pågått i dessa områden en längre tid. En bieffekt är att man slår ner på all form av opposition eller oliktänkande. Det är ingen tillfällighet att männen som misshandlade journalisterna kallade dem ”terrorister”.

Vad kan det här få för konsekvenser?

– Att det nu blir ännu farligare och besvärligare att röra sig i de här trakterna. Och samtidigt att det blir ännu viktigare att rapportera därifrån. Ett troligt syfte med den här misshandeln var att få slut på rapporteringen om människorättsbrott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.