Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Uber-förare erkänner mord på brittisk diplomat

Rebecca Dykes hade arbetat på ambassaden i Libanon sedan början av året. Bilden har godkänts för publicering av familjen via brittiska utrikesdepartementet.
Rebecca Dykes hade arbetat på ambassaden i Libanon sedan början av året. Bilden har godkänts för publicering av familjen via brittiska utrikesdepartementet. Other: AFP/Privat

Diplomaten Rebecca Dykes hittades död vid en motorväg i Beirut i helgen. Nu erkänner en libanesisk Uber-chaufför att han tagit hennes liv.

Enligt lokal polis ska brittiska Rebecca Dykes – som arbetade för Storbritanniens ambassad i Beirut – ha spenderat fredagskvällen i nöjeskvarteret Gemmayzeh i östra Beirut och beställt taxi för att åka hem. Men hon kom aldrig hem. 

Istället hittades hon strypt i närheten av en motorväg strax utanför centrala Beirut tidigt på lördagsmorgonen, rapporterar BBC.   

Polisen i Libanon lyckades spåra den misstänkte gärningsmannen, en Uberförare, med hjälp av övervakningskameror och han greps på måndagsmorgonen. Föraren har erkänt mordet på kvinnan, rapporterar Libanons nationella nyhetsbyrå.

Rebecca Dykes jobbade med bistånds- och utvecklingsfrågor och hade varit i tjänst i Libanon sedan början av 2017. 

Storbritanniens ambassadör i Libanon, Hugo Shorter, skriver i ett uttalande: "Hela ambassaden är djupt chockad och sorgsna av den här nyheten. Våra tankar är med Beckys familj, vänner och kollegor för deras förlust".

Enligt taxibolaget Ubers talesperson Harry Porter är det endast taxichaufförer med kommersiella licenser – vilka kräver regeringskontroll – som får köra för företaget i Libanon och att Uber själva utfört bakgrundskontroll på föraren som inte visat tidigare brottslighet. Men säkerhetskällor har sagt till flera medier att mannen, som är i 35-årsåldern, dömts till flera fängelsestraff, skriver BBC. 

”Vi är förskräckta över denna  meningslösa våldshandling” skriver Ubers Harry Porter i ett uttalande. ”Våra hjärtan är med offret och hennes familj. Vi arbetar med myndigheter för att hjälpa till med utredningen på alla sätt vi kan”, fortsätter han.

Rebecca Dykes ska enligt uppgifter till AFP ha hittats vid sidan av motorvägen utan identitetshandlingar.  

Läs mer: Uberförare i Indien får livstid för våldtäkt – Uber bannlyst

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.