Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

UD utökar avrådan om Japanresor

Utrikesdepartementet utökade på tisdag morgon sin avrådan om resor till Japan till att gälla även Tokyo och hela nordöstra Japan. Avrådan gäller ”icke nödvändiga” resor, och rekommendationen är framtagen i samråd med Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Sedan i söndags har UD avrått folk från att resa till de områden som drabbats hårdast av de senaste dagarnas katastrofer. Fortfarande förekommer efterskalv med risk för mindre tsunamivågor. För Tokyo är det strålningsrisken från det olycksdrabbade kärnkraftverket i Fukushima som ses som det största hotet.

I första skedet uppskattade UD att det fanns runt 2.000 svenskar i hela Japan, en siffra som i själva verket visat sig vara lägre. Från staden Sendai har sju svenskar evakuerats till Tokyo i en gemensam tysk-svensk insats. Och för de svenskar som nu befinner sig i den japanska huvudstaden har UD följande råd:

– Vad de ska göra är att följa de japanska myndigheternas instruktioner. Dessutom har ambassaden bestämt sig för att direktöversätta den informationen och lägga ut på sin hemsida, berättar Anders Jörle, presschef på UD.

Sverige samarbetade med Tyskland med att få ut folk från Sendai. Förekommer fler gemensamma europeiska insatser?

– Man har ett intimt samarbete med de andra EU-ländernas ambassader i Tokyo. Sen har vi ytterligare samarbete med de andra nordiska länderna, säger Anders Jörle.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.