Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 08:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uigurer-i-tvangsarbete-for-kanda-internationella-storforetag/

Världen

Uigurer i tvångsarbete för kända internationella storföretag

Minst 80.000 uigurer uppskattas ha tvångsförflyttats för att arbeta i fabriker i resten av Kina. En del av dem har transfererats direkt från de läger de tidigare tvingats in i.
Minst 80.000 uigurer uppskattas ha tvångsförflyttats för att arbeta i fabriker i resten av Kina. En del av dem har transfererats direkt från de läger de tidigare tvingats in i. Foto: Ng Han Guan/AP

PEKING. Minst 80.000 ur den muslimska folkgruppen uigurer har satts i tvångsarbete i fabriker runt om i Kina. Där deltar de i tillverkningen för en rad kända internationella storföretag, som Apple, BMW, Hennes&Mauritz, Nike, Samsung och Volkswagen, enligt en ny rapport.

Att tvinga uigurer, den muslimska minoritetsgruppen i Kinas nordvästra provins Xinjiang, till arbete i fabriker runt om i Kina är regimens nästa fas i strävan att ”omskola” folkgruppen. Det hävdar den australiensiska tankesmedjan Australian Strategic Policy Institute (ASPI) i en ny rapport som kommer fram till att minst 80.000 uigurer har tvångsförflyttats från Xinjiang för att sättas i arbete i fabriker runt om i landet.

ASPI bedömer, efter att ha granskat offentliga dokument, satellitbilder och medierapporter, att 27 fabriker i nio kinesiska provinser har använt arbetare som har transfererats från Xinjiang sedan 2017. Dessa fabriker levererar till 83 välkända internationella och kinesiska företag, som Adidas, Nike, Nokia, Samsung, Apple, BMW och Electrolux.

Tidigare har flera rapporter vittnat om hur runt en miljon uigurer frihetsberövats och satts i läger. Där har de fått ”patriotisk utbildning” och tvingats ta avstånd från sina religiösa traditioner. Skägg har rakats av och griskött har stått på menyn. 

Regimen å sin sida har hävdat att det handlar om utbildningsläger för att bekämpa religiös extremism och terrorism. I slutet av december meddelade Peking att de flesta i lägren hade ”tagit examen” och fått lämna lägren.

Men enligt rapporten är de långt ifrån fria. De som har flyttats till arbete i fabriker får bo i speciellt avdelade bostäder, är ständigt övervakade och förbjudna att utöva sin religion. När arbetet är klart står undervisning i mandarin och patriotisk utbildning på schemat. 

I ett dokument från en lokalregering där en av fabrikerna finns utgår påbud om att ”de anställda måste få noggrann ideologisk utbildning och stanna på sina jobb”.

En fabrik som tillverkar skor åt Nike omgärdas av taggtrådsstängsel, har vakttorn och polisvakter. De arbetare som är uigurer får till skillnad från andra inte åka hem på semester. En annan fabrik som tillverkar komponenter för Apple har politisk indoktrinering som en viktig del i arbetsbeskrivningen för uigurer, enligt ASPI.

Enligt kinesisk statliga media har de uiguriska arbetarna flyttat frivilligt för att ta jobb i fabriker och kinesiska talesmän förnekar att de tvingar arbetskraft från Xinjiang. 

Läs också: Många barn orsak att fängsla uigurer