Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ukraina får kritik för svart lista

Petro Porosjenko.
Petro Porosjenko. Foto: TT

Ukrainas beslut på torsdagen att bannlysa en rad journalister möts av en internationell kritikstorm. Bland de svartlistade reportrarna finns inte bara ryssar, utan även två från brittiska BBC – och två spanjorer som har försvunnit i Syrien.

Den svarta listan, underskriven av president Petro Porosjenko, är inget mindre än en pr-katastrof för det krigs- och krisdrabbade Ukraina. Landet anklagas nu med goda skäl för att göra just det man beskyller Ryssland för.

En lång rad ryska journalister, politiker och andra kända personer finns med på listan, som lagts fram av säkerhetstjänsten SBU. Här finns flera ryska ministrar, Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov och tv-ankaret Dmitrij Kiseljov.

Sammanlagt handlar det om 400 personer och 90 företag och organisationer som portförbjuds i Ukraina.

Men det som väcker uppmärksamhet är flera namn på journalister från västländer, som nu alltså bedöms vara ”hot mot Ukrainas nationella säkerhet”. Det gäller bland annat Steve Rosenberg, Moskvakorrespondent för brittiska BBC, hans producent Emma Wells och deras ryske kameraman.

Än mer absurda verkar namnen Antonio Pampliega och Angel Sastre i sammanhanget. Det är två spanska krigskorrespondenter som sist hördes av i juli då de befann sig i Aleppo i Syrien. De befaras ha blivit kidnappade av Islamiska staten, IS.

BBC:s utrikeschef Andrew Roy protesterar i skarpa ordalag mot svartlistningen av Rosenberg och Wells.

”Det här är en skamlig attack mot mediefrihet. Sanktionerna är opassande och oförklarliga åtgärder mot BBC-journalister som rapporterar opartiskt och objektivt om situationen i Ukraina. Vi uppmanar Ukrainas regering att omedelbart avlägsna deras namn från listan”, skriver han i ett uttalande.

I Ukraina har utländska journalister – hittills – kunnat arbeta fritt, utan särskilda visum eller ackrediteringar. Undantaget har varit de separatistkontrollerade områdena, där Kiev har krävt en särskild legitimation för inresa.

Ryssland har visumkrav för alla EU-medborgare, och journalister måste ha särskilda pressvisum för att arbeta i landet. I enskilda fall har reportrar avvisats ur Ryssland.

Många västjournalister ironiserar nu över Kievs beslut i sociala medier, och flera påpekar att det propagandamässigt är en gåva till Moskva. President Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov fördömde mycket riktigt snabbt den svarta listan och sa att det är ”oacceptabelt” att bannlysa journalister.

– Det stämmer inte med frihetens principer, sa Peskov till jornalister i Moskva på torsdagen.

Senare på torsdagseftermiddagen uppgav president Porosjenkos pressekreterare att de tre BBC-journalisternas namn skulle tas bort från den svarta listan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.