Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ukraina-gar-med-pa-att-ge-donbass-specialstatus/

Världen

Ukraina går med på att ge Donbass specialstatus

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Volodymy Tarasov/Ukrinfor/SIPA/REX

Han gjorde det igen, den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj – överraskade omvärlden. Nu är det klart att Ukraina går med på att ge det krigshärjade Donbass specialstatus. 

Den så kallade Steinmeier-modellen presenterades av Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier redan år 2015. Den går i korthet ut på att Donbass-området, som sedan 2014 kontrolleras av ryskstödda separatister, får specialstatus. Därefter ska det hållas val.

Medan Petro Porosjenko var Ukrainas president sågs varje form av autonomi i Donbass som en eftergift till Ryssland. Det ledde i praktiken till att man inte längre förhandlade. Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyj har en annan syn på frågan. 

– Vi kommer att stifta en ny lag för området i nära samarbete med parlamentet och i dialog med medborgarna. Den nya lagen kommer inte att korsa en enda röd linje, det här är inte och kommer inte att bli någon kapitulation, sade Zelenskyj på en presskonferens i dag, enligt den oberoende ukrainska nyhetssajten Hromadske.

Zelenskyjs eget parti Folkets tjänare har majoritet i parlamentet. Därför är det sannolikt att presidenten i hög grad bestämmer innehållet i den nya lagen.

Ukrainas före detta EU-ambassadör Andrij Veselovskij säger till Hromadske att den nya politiken inte ska betraktas som en eftergift.

– Valet kommer att hållas enligt ukrainsk lag. Vi kommer att kunna stifta en ny, mycket strängare och tydligare lag för de här valen. Det här är inget förräderi, det är en seger, säger Andrij Veselovskij.

Först måste dock Ukraina återfå kontrollen över sina egna gränser. Det betyder i praktiken att Ryssland måste dra sig tillbaka helt och hållet, sluta sända in trupper och sluta stöda separatisterna militärt och ekonomiskt. Huruvida planen ska lyckas beror alltså på den ryska presidenten Vladimir Putin. 

I Donetsk och Luhansk finns i dag ett regionalt ledarskap som är helt beroende av Ryssland och infiltrerat av den ryska säkerhetstjänsten FSB. Det måste avlägsnas i sin helhet för att Ukraina ska återfå kontrollen. I praktiken skulle det betyda att Ryssland får ta emot hundratals personer som i Ukraina räknas som landsförrädare.

Att Donbassregionen ska få någon form av specialstatus inom Ukraina står i Minskavtalet, men har aldrig genomförts. Nu är det alltså meningen att Normandiegruppen – Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike – går vidare i förhandlingarna. Om Zelenskyj får som han vill träffas statscheferna inom kort.