Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 05:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ukraina-graver-nya-skyttegravar-i-vantan-pa-fred/

01:33. Ruslan Sulymenko, löjtnant: Det kommer att bli fred. Det finns inget för evigt.
Världen

Ukraina gräver nya skyttegravar i väntan på fred

Längs elevernas skolväg löper taggtråd. I skolkorridoren hänger skyltar med information om hur man skiljer minor från granater.

I östra Ukraina gräver man nya skyttegravar i väntan på fred.

– Men äntligen har vi en president som talar om fred, säger säger Chalina Jeremejeva i byn Zolote. Hon får medhåll av sina kolleger.

På måndag träffar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ryska presidenten Vladimir Putin för att försöka nå fred. Är det lönt att förhandla med Kreml?

Ukraina har inget val.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 12 Vi har aldrig stängt ner. Vad som än händer har barnen rätt att gå i skola, säger Chalina Jeremejeva. Hon är rektor för skola nummer 7 i Zolote, som ligger några hundra meter från fronten.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 12 Vi behöver fler arbetsplatser och högre löner, säger tolvåriga Anastasia Baksjevnikova, elev i skolan i Zolote. På fem år har antalet elever i skolan halverats.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 12 Det har blivit mycket lugnare sedan trupperna drog sig tillbaka. De har slutat skjuta, säger Tetiana Zlobina i Katerynivka. Vägen hon står på utgör nu gränsen mellan området som ukrainska armén kontrollerar och gråzonen.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 12 Kvinnan på bilden har sitt hem på andra sidan fronten. Hon lämnade det tillfälligt när kriget bröt ut. Nu har hon varit flykting i sitt eget land i fem år.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 12 ”Jag blev av med jobbet på grund av kriget. Affären jag jobbade i är på andra sidan fronten. Därför har jag inga pengar att betala vattenavgiften med”, säger Jelena. Myndigheterna har stängt av hennes vattentillförsel på grund av obetalda räkningar och hon måste pumpa vatten i en brunn.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 12
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 12 Ukrainska armén har grävt ut nya löpgravar en knapp kilometer från de gamla. Soldaten på bilden kallar sig Scout.
Foto: anders hansson
Bild 8 av 12 Skyttegravarna grävs ut först med grävmaskin, därefter för hand. Soldaten på bilden, som kallar sig Scout, gör en sista finputsning.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 12 Det blir fred och vi kommer att segra. Om inte nästa vecka, så nästa år, säger löjtnant Ruslan Sulymenko.
Foto: anders hansson
Bild 10 av 12 Porosjenko höll tal om att kriget skulle föras till ett ärofullt slut. Men krig är inte ärofullt. Krig är förstörelse, säger matematikläraren Andrij Kutjev i byskolan i Zolote.
Foto: anders hansson
Bild 11 av 12 Mykyta Poturajev, folkvald i det ukrainska parlamentet Rada.
Foto: Anders Hansson
Bild 12 av 12 Lärarna på skola nummer 7 i Zolote talar med eleverna om hur man ska förhålla sig till kriget.
Foto: Anders Hansson