Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ukraina, Polen och Litauen skapar gemensam militär

Försvarsministrarna Juozas Olekas (Litauen), Tomasz Siemoniak (Polen) och Valeriy Heletey (Ukraina).
Försvarsministrarna Juozas Olekas (Litauen), Tomasz Siemoniak (Polen) och Valeriy Heletey (Ukraina). Foto: Janek Skarzynski/AFP

Ukraina, Polen och Litauen sjösatte på fredagen en gemensam militärstyrka. Enligt Polens president Bronislaw Komorowski kommer de första övningarna i regionen att kunna hållas under 2015.

De tre länderna och andra stater i området har höjt beredskapen sedan Ryssland annekterade den ukrainska halvön Krim i mars.

Tjänstemän inom den polska försvarsmakten säger att den nya enheten kan komma att delta i fredsbevarande operationer, eller utgöra basen i en framtida Natobataljon – om behov av en sådan uppstår.

– Det här är en del av en större plan ... för att stödja bland annat Ukraina vad gäller en modernisering (av militären), sade Komorowski.

Den nya styrkan kommer att ha sitt högkvarter i den polska staden Lublin, inte långt från gränsen mot Ukraina. Storleken på styrkan är inte fastställd, men den ska stå insatsklar inom 24 månader.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.