Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ukraina rekryterar ”svensk” minister

Ukrainas president Petro Porosjenko talar i parlamentet i slutet av november.
Ukrainas president Petro Porosjenko talar i parlamentet i slutet av november. Foto: Sergei Supinsky/AFP

Ukraina rekryterar sin ekonomiminister från svenska fondförvaltaren East Capital. Utlänningar väntas få flera tunga ministerposter i det krisdrabbade landets nya regering.

Litauern Aivaras Abromavicius är en av sex delägare i East Capital, en svensk kapitalförvaltare som specialiserar sig på investeringar i Östeuropa och Asien. Abromavicius är chef på företagets Kievkontor.

Nu lanseras han enligt ukrainska medier som ekonomiminister i Ukrainas nya regering, som väntas presenteras i dag eller i morgon. Enligt Kievtidningen Segondja har han beviljats ukrainskt medborgarskap genom en särskild order av president Petro Porosjenko.

Även flera andra tunga poster väntas bli besatta av utlänningar. Enligt ukrainska och ryska medier blir Natalie Jaresko, en amerikansk riskkapitalist och tidigare avdelningschef vid USA:s Kievambassad, finansminister. Och Eka Zguladze, tidigare inrikesminister i Georgien, ryktas bli inrikesminister eller chef för Ukrainas antikorruptionsbyrå.

Det är den utbredda korruptionen i kombination med bristande kunskaper som gör att premiärminister Arsenij Jatsenjuk vänder sig utomlands för att rekrytera kompetens, både till sin nya regering och till statsapparaten i stort.

Två västbaserade headhuntingföretag – Pedersen & Partners och Korn Ferry – har fått i uppdrag att skaffa fram kandidater. Finansmannen George Soros stiftelse Renaissance Foundation har betalat notan. Av 185 tänkbara rekryteringar har 24 fått godkäntstämpel, rapporterar Kiev Post.

De senaste dagarna har rykten cirkulerat om att även Georgiens expresident Micheil Saakasjvili skulle vara påtänkt som ukrainsk minister. Saakasjvili, som är på besök i Kiev, förnekade i måndags att han hade accepterat någon post men ville inte säga om han hade fått ett erbjudande.

DN har sökt Aivaras Abromavicius för en kommentar, men inte lyckats nå honom. East Capital vill inte kommentera hans utnämning.

– Inget är bekräftat, säger Vesna Lucca, kommunikationschef på East capital.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.