Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ukrainainvasion troligare i augusti

Träningsanläggningen Kuzminskij i Rostovregionen. Bilden är tagen den 23 maj.
Träningsanläggningen Kuzminskij i Rostovregionen. Bilden är tagen den 23 maj. Foto: Reuters

Rysk närvaro vid ukrainska gränsen har likheter med annekteringen av Krim. FOI bedömer att invasionshotet kommer öka.

Uppgifterna om att Ryssland har samlat trupper nära Ukraina kommer från nyhetsbyrån Reuters, vars reporter har besökt området. Den tillfälliga basen vid skjutfältet Kuzminskij, cirka fem mil från gränsen, ska bland annat omfatta mobila avskjutningsramper för raketer samt stridsvagnar och artilleri.

Registreringsskyltar och andra markeringar har avlägsnats från fordon. Soldater uppges dessutom sakna gradbeteckningar och andra igenkänningstecken på sin klädsel, vilket även var fallet vid förra årets invasion av Krim och landets inblandning i striderna i östra Ukraina, enligt Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

På frågan om trupperna vid gränsen tyder på att Ryssland planerar att invadera Ukraina, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov till nyhetsbyrån:

– Jag anser att ordvalet i den här frågan ”om en invasion förbereds” olämplig.

Alla artiklar om kriget i Ukraina

Före detta överstelöjtnant Jörgen Elfving bedömer inte att en invasion av Ukraina är nära förestående. Han menar att frånvaron av registreringsskyltar och andra militära beteckningar visserligen påminner om händelserna på Krim, men att det kan finnas andra skäl.

– Det kan vara så att man inte vill att det ska gå att identifiera varifrån förbanden kommer, säger han.

I stället tror han att trupperna har samlats vid gränsen för att sätta press på den politiska ledningen i Ukraina.

– Ryssland har inte tillträde till utbrytarrepubliken Transnistrien, där man har en fredbevarande trupp på 1.400 man. Området kan bara nås via flyg och man vill ha fritt tillträde över land.

Ryssland vill sannolikt också få i gång den politiska processen kring Minskavtalet, som går ut på att områden i östra Ukraina ska ges en speciell status och hålla egna val.

– Genom att dra samman militär trupp kan man ge sken av ett militärt hot mot Ukraina och sätta press på den ukrainska ledningen.

Dessutom är tidpunkten inte den bästa för en rysk invasion, eftersom landet är mitt uppe i en inryckningsperiod då 150.000 befintliga soldater ska ersättas av lika många nya. Det gör att Ryssland tillfälligt har nedsatt militär kapacitet.

– De nyinryckta är ju inte så välövade.

Jörgen Elfving får medhåll från Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på FOI. Han tror att sannolikheten för en invasion ökar ju längre sommaren fortskrider, eftersom Ryssland då har hunnit fylla upp sina förband med nya värnpliktiga. 

– Ryssland kanske inte vill trappa upp konflikten militärt just nu, men man kanske vill signalera att möjligheten finns för att utöva politiska påtryckningar mot Ukraina. 

Han tror att Ryssland avsiktligt kan ha låtit nyhetsbyrån Reuters utsända röra sig i området kring basen i syfte att visa upp sina muskler. 

– Under konfliktens gång har Ryssland använt sina förband för att ge sken av att en invasion är nära förestående för att sätta politisk press på Ukraina. Men de går även att använda för att avleda uppmärksamheten från något annat, eller för att trötta ut systemen i syfte att få den ukrainska militären att ropa varg så att beredskapen trubbas av inför en verklig operation. 

Samtidigt skapar basen större handlingsfrihet för att trappa upp Rysslands krigföring i östra Ukraina, menar han. Om Ryssland skulle vilja gå in är augusti sannolikt en bra månad, baserat på tidigare operationer.

– Det var då man genomförde operationen i Georgien 2008 och det var vid månadsskiftet juli–augisti förra året som man genomförde de mer omfattande militära operationerna i östra Ukraina. Samtidigt vill man ha en överraskningseffekt och om motståndaren kan räkna ut när det optimala tillfället infaller, så är det bättre att välja en annan tidpunkt, till exempel precis före. 

Läs också: Nato-chefen går till angrepp mot RysslandSå här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.