Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ukrainas-nya-president-ger-sina-vanner-toppjobb/

Världen

Ukrainas nya president ger sina vänner toppjobb

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj när han svors in som president i Kiev i måndags. Foto: Sergei Supinsky/AFP

Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyj säger att han vill leda Ukraina på ett nytt sätt. Men på en punkt skiljer han sig inte från sina föregångare – han utnämner helst sina vänner till höga poster.

I Ukraina är det vanligt att den som kommer till makten placerar ut sina egna vänner på höga poster. Det avgörande är inte kompetens, utan hur bra man känner presidenten.

I sina senaste utnämningar har nyvalda Volodymyr Zelenskyj följt detta mönster.

Den nya chefen för presidentadministrationen, Andrij Bohdan, är advokat till oligarken Ihor Kolomojskij. Kolomojskij äger tv-kanalen 1+1, som har visat Zelenskyjs populära tv-serie ”Folkets tjänare”. Oligarken har nyligen återvänt till Ukraina efter två års exil i Israel, dit han flyttade efter att ha kommit på kant med dåvarande president Petro Porosjenko. 

Zelenskyj har hela tiden kritiserats för att inte vara så oberoende som han själv framställer sig. Att han nu utnämnde Kolomojskijs advokat till sin stabschef bekräftar hans kopplingar till oligarken.

Dessutom har Zelenskyj utnämnt sin barndomsvän Ivan Bakanov till vice direktör för underrättelsetjänsten SBU. Bakanov har varit Zelenskyjs partner inom underhållningsbranschen och hans erfarenhet av underrättelseverksamhet torde vara minimal. Nu blir hans huvudsakliga uppdrag att ansvara för kampen mot korruption. 

Volodymyr Zelenskyj segrade i valet med en agenda att riva upp det gamla systemet. Han inledde sin bana som president med att omedelbart upplösa parlamentet. Det är ännu inte helt klart om beslutet var i samklang med grundlagen, men flera parlamentariska fraktioner har stött beslutet. 

Anna-Lena Laurén: Zelenskyj upplöste parlamentet och utmanade etablissemanget

Zelenskyj ville också ändra på valsystemet. Han föreslog att man avskaffar enmansvalkretsarna, som har lett till att rika affärsmän i praktiken kan köpa sig en plats i parlamentet genom att betala väljare för deras röster. Han vill dessutom sänka tröskeln för att komma in från 5 till 3 procent. Ingendera förslaget gick igenom och valet kommer att genomföras enligt det gamla systemet, där hälften av kandidaterna väljs från partilistor och hälften ur enmansvalkretsar.

Ytterligare en av Zelenskyjs utnämningar väcker förvåning. Till sekreterare för säkerhets- och försvarsrådet har han utsett Oleksandr Daniljuk, erkänt kompetent före detta finansminister. Att Zelenskyj inte låter honom syssla med ekonomi är därför förvånande. 

Mycket tyder på att orsaken stavas Ihor Kolomojskij. Daniljuk hade en drivande roll då staten beslagtog Privatbank, som ägdes av oligarken.

Om Zelenskyjs beslut att upplösa parlamentet vinner laga kraft väljer Ukraina nytt parlament den 21 juli.