Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ukrainas premiärminister avgår

Arsenij Jatsenjuk.
Arsenij Jatsenjuk. Foto: TT

Jatsenjuk lämnade in sin avskedsansökan på torsdagen – i protest mot att det högerextrema partiet Svoboda och den forne boxaren Vitalij Klitjkos parti Udar lämnat regeringskoalitionen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Jag tillkännager min avgång i anslutning till upplösningen av parlamentskoalitionen och blockeringen av regeringsbeslut, förklarade en upprörd Jatsenjuk inför parlamentet.

Enligt Jatsenjuk har parlamentet misslyckats med att stifta nya lagar för att komma till rätta med landets energikris, och dessutom hindrat en högre budgetpost för den ukrainska armén som just nu kämpar mot de proryska separatisterna i östra Ukraina.

Svoboda och Udar drog sig ur för att president Petro Porosjenko ska kunna utlysa nyval. Politiker och aktivister har alltsedan ex-presidenten Viktor Janukovytj tvingades bort uttryckt sitt missnöje med att Porosjenkos anhängare hindrat processen med att välja nytt parlament.

Presidenten själv välkomnar partiernas beslut och säger i ett uttalande att det visar prov på att folkets vilja hörsammats, och att statliga myndigheter framöver kan återfå sina befogenheter fullt ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.