Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ukrainas premiärminister klarade sig kvar

Arsenij Jatsenjuk kan andas ut, tills vidare. I en förtroendeomröstning på tisdagen fick han stöd av 226 parlamentsledamöter, medan 194 ville se honom avgå.
Arsenij Jatsenjuk kan andas ut, tills vidare. I en förtroendeomröstning på tisdagen fick han stöd av 226 parlamentsledamöter, medan 194 ville se honom avgå. Foto: Sergei Chuzavkov/AP

Förslaget om att avsätta Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk samlade bara 194 röster av de 226 röster som hade behövts för att fälla honom. President Petro Porosjenko uppmanade tidigare på tisdagen Jatsenjuk att avgå, med motiveringen att allmänhetens tillit till premiärministerns förmåga att bekämpa korruption och klara Ukraina ur den ekonomiska krisen är förbrukad.

Ukrainas president Petro Porosjenko hade bett premiärminister Arsenij Jatsenjuk att avgå. Uppgifter tydde tidigare på tisdagen att parlamentsledamöter lyckats samla ihop tillräckligt många röster för att hålla en misstroendeomröstning mot hans regering.

”För att återställa förtroendet för regeringen har presidenten bett riksåklagaren och premiärministern att avgå”, skrev presidentens talesperson Svyatoslav Tsegolko på Twitter, enligt nyhetsbyrån AFP.

Riksåklagaren har kritiserats hårt för att ha förhindrat utredningar om korruption. På måndagen avgick den vice riksåklagaren, Vitalij Kasko, med motiveringen att hans chef hindrat honom i hans arbete.

Porosjenko har förfäktat att regeringen förlorat den styrande koalitionens förtroende, men att landet inte har tid med nyval.

– Grunden till det här är alla korruptionsskandaler som nystats upp. Ett antal ministrar har varit anklagade för korruption och några av dem sitter kvar i regeringen, säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

IMF hotade förra veckan att strypa nästa utbetalning av ett nödlån på totalt nästan 150 miljarder kronor på grund av bristen på framsteg, och för att för lite gjorts i kampen mot den utbredda korruptionen.

I början av februari avgick ekonomiministern Aivaras Abromavicius i protest mot att korruptionen gjort det omöjligt att genomföra de reformer han anser nödvändiga.

– Sedan Euromajdan har en del skett för att bekämpa korruptionen, men ännu har ingen på hög nivå fällts och dömts för korruption. Enligt opinionsundersökningar anser ukrainarna att landet är mer korrupt i dag än under Janukovytjs tid, vilket måste ses ett kollosalt misslyckande, säger Jakob Hedenskog.

– Vid sidan av motståndet mot Janukovytj var kampen mot korruptionen det som drev hela proteströrelsen.

Ett nyval skulle få förödande konsekvenser, anser Hedenskog.

– Det kan betyda att Ukraina går mot ekonomiskt och politiskt kaos, och att det blir nyval som stjäl en massa tid och kraft och att nästa IMF-utbetalning inte kommer och att landet står inför en akut kreditkris.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.