Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 15:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ukrainska-poliser-misstanks-ha-skjutit-ihjal-femarig-pojke/

Världen

Ukrainska poliser misstänks ha skjutit ihjäl femårig pojke

En av de misstänkta poliserna på väg ut från rättssalen på tisdagen. Foto: Genya Savilov/AFP

Två poliser i Ukraina har gripits misstänkta för mord på en femårig pojke. Enligt anklagelserna ska poliserna vid händelsen ha varit onyktra och utövat prickskytte, skriver Reuters.

Händelsen inträffade i huvudstaden Kiev förra veckan, på en gård i anslutning till ett lägenhetshus. Den femåriga pojken fördes till sjukhus med en huvudskada och avled sent på måndagen.

På brottsplatsen påträffades patroner, muggar och burkar som tros ha använts i samband med händelsen. Två poliser misstänks för att ha haft ihjäl pojken, och enligt advokaten till en av de misstänkta är det för tidigt att avgöra vem som är skyldig.

– Ingen ville döda den här pojken, som var fem år gammal, säger han till tv-kanalen 112.

Händelsen har vållat protester, och polischefen i regionen har avgått och bett om att bli omplacerad. Utanför inrikesdepartementets byggnad har aktivister samlats, hållande plakat med texten ”Polisen dödar folk”. Pojken har hedrats med gosedjur och tända ljus i närheten av byggnaden.

Det är inte första gången protester riktas mot ukrainsk polis, som tidigare beskyllts för korruption. På onsdag väntas en ny demonstration hållas, i syfte att tvinga bort Ukrainas inrikesminister Arsen Akakov. Han har ännu inte kommenterat händelsen med pojken.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy har däremot uttalat sig. I ett inlägg på Facebook skriver han att han ”kommer att göra allt för att säkerställa att de skyldiga får sitt rättmätiga straff” och att ”de som har hand om medborgarnas säkerhet borde påminna sig om sitt ansvar”.