Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Unabombaren - så blev mattesnillet USA:s mest jagade man

Other: George Lane

Unabombaren Ted Kaczynski satte skräck i USA med de 16 bomber han skickade till universitet, flygbolag och privatpersoner. 14 år efter att den första bomben skickats greps han av FBI i en ödestuga i Montana, efter att hans 56-sidor långa manifest publicerats i Washington Post. 

Här är berättelsen om vem Unabombaren var och hur han till slut hittades. 

Bomberna: 

Den 25 maj 1978 hittas ett paket på parkeringsplatsen vid Illinois universitet i Chicago. På paketet står en returadress till en forskare vid Northwestern University – och paketet skickas tillbaka till honom. 

Men forskaren, som inte har något minne av att han skickat något paket, blir misstänksam när han får det. Han kallar på en av universitetets säkerhetsvakter – och när vakten öppnar paketet exploderar det och skadar honom. 

Bomben är den första i en rad som skickas till universitet, flygbolag, akademiker och företag. Bombmannen ska bli känd som Unabombaren, en akronym som syftar på just det faktum att han skickar sina brev till universitet (Un) och flygbolag (a, som i airlines). 

Ett år senare detonerar nästa bomb, återigen vid Northwestern University, efter att en student hittat en cigarrlåda på ett skrivbord och öppnat den. Samma år exploderar en bomb som skickats med flygpost ombord på ett flygplan från American Airlines. Flera personer skadas av röken, men piloten lyckas nödlanda planet och ingen dör. 

Året därpå skadas vd:n för samma flygbolag allvarligt när han öppnar ett paket som skickats till hans hem. Efter de första fyra bomberna skickas ytterligare sju bomber under de närmaste fem åren. Ytterligare sex personer skadas – och det första dödsfallet sker 1985. En ägare till en datorbutik i Sacramento ser något som ser ut en bit trä med nålar som sticker ut ur den. När han lyfter upp föremålet exploderar det. 

1987 ser en kvinna Unabombaren placera ut en bomb på parkeringen utanför en datorbutik i Salt Lake City. Hon beskriver personen för en tecknare som gör den första skissen av hur bombmannen kan se ut. Efter att skissen publiceras slutar bombningarna tvärt – och ingen mer bomb skickas på sex år. 

Första teckningen av Unabombaren.
Första teckningen av Unabombaren. Foto: FBI

FBI har då tillsatt en av sina största utredningar för att försöka hitta gärningsmannen bakom attentaten. I en första gärningsmannaprofil beskrivs mannen som en intelligent akademiker – men senare förkastas teorin och man tror i stället att mannen är en arbetare som kan ha fått sparken från sitt jobb på ett flygbolag – något som skulle kunna förklara att några av målen varit just flygbolag. 

Sex år efter att bomberna abrupt slutat skickas återupptas attentaten igen. Då får en forskare vid universitetet i Kalifornien en bomb skickad till sitt hem, och skadas allvarligt i explosionen. Två dagar senare skadas en professor vid Yale-universitetet. En pr-person dödas också när han öppnar en paketerad bomb. I april 1995 skickar Unabombaren sin sista bomb. Den är adresserad till den tidigare vd:n för ett företag som arbetar med lobbyism inom skogsindustrin – och när hans efterträdare öppnar paketet dödas han. 

Manifestet

”Den industriella revolutionen och dess konsekvenser har varit en katastrof för den mänskliga rasen. De har starkt ökat livslängden för de flesta av oss som lever i 'avancerade' länder, men de har destabiliserat samhället, har gjort livet otillfredsställande, har utsatt människor för kränkningar, har lett till vidspritt psykologiskt lidande (i Tredje världen även fysiskt lidande) och har orsakat stor skada på den naturliga världen.”

Så börjar Unabombarens manifest ”Det industriella samhället och dess framtid”. I juni 1995 får både New York Times och Washington Post varsin kopia av det 56-sidiga manifestet. Dokumentet är undertecknat ”FC”, en förkortning av ”Freedom Club” som också hittats på flera av de bomber som Unabombaren skickat. 

Unabombarens manifest skickas till New York Times och Washington Post.
Unabombarens manifest skickas till New York Times och Washington Post. Foto: Emil Wesolowski

Tidigare under 90-talet har bombmannen skickat flera brev till olika tidningar, där han förklarar sina tankar om världen – alla undertecknade ”FC”. 

Manifestet, som är skrivet i en säregen stil, handlar om hur dagens teknologiska samhälle har förslavat mänskligheten. Unabombaren lovar att bombningarna kommer att upphöra om manifestet publiceras – men om redaktionerna inte publicerar texten kommer han att ”börja bygga nästa bomb”. 

Men chefredaktörerna är inte alls säkra på att de vill utpressas till att publicera manifestet. De vänder sig till FBI. I en artikel från 2015 skriver Washington Post själva om hur man kom fram till sitt beslut. 

– Vi sade 'vi skulle vilja ha era rekommendationer. Vi berättade att vi absolut inte är några experter på offentlig säkerhet och vi skulle vilja veta vad ni tycker är bäst. Vi kommer att bestämma hur vi vill göra och återkomma till er, berättar Donald E. Graham, dåvarande chefredaktör för Washington Post i en intervju 2013. 

Tillsammans med FBI bestämmer man sig för att Washington Post ska publicera manifestet, men i ett särskilt format. Och den 19 september fyller Unabombarens idéer om världen efter den industriella revolutionen tidningen. Beslutet kritiseras i branschen. 

”Mediechefer över hela landet blev brydda över de långsiktiga effekterna av beslutet, och undrade om copycats skulle utnyttja mord och kaos för att få sina femton minuter i rampljuset,” skriver American Journalism Review senare.  

Samtidigt får Unabombarens idéer uppmärksamhet, och en miljökrönikör i New York Times kallar honom för ”en rationell man, med principiella idéer som, även om de inte är mainstream, är fullkomligt rimliga”. 

Publiceringen av manifestet görs med en vag förhoppning om att någon ska känna igen sättet manifestet är skrivet på, och att det ska kunna leda FBI till bombmannen. Återigen har gärningsmannaprofilerarna, som analyserat hans sätt att skriva, kommit tillbaka till teorin om att det rör sig om en högutbildad gärningsman, snarare än en flygbolagsarbetare. 

Kort efter att artikeln publicerats läser David Kaczynski, på uppdrag av sin fru, manifestet i tidningen. 

De båda börjar oroa sig för likheterna mellan manifestet och ett antal brev som David Kaczynski fått från sin äldre bror Ted Kaczynski, som han knappt har kontakt med. Ted Kaczynski, ett matematiksnille och tidigare professor vid Berkeley, som har flyttat ut till en öde stuga i Montana, har skickat uppjagade brev till sin bror David Kaczynski som gett upp det vildmarksliv han under en period levt, för att leva tillsammans med sin fru och ta ett vanligt jobb. 

– Det var hemskt för mig att jag övervägde att min bror kunde vara den här personen, har David Kaczynski senare berättat för New York Times. 

David Kaczynski tipsar FBI. Och ett av de brev Ted Kaczynski skickat till sin bror, sänds vidare till en av profilerarna som arbetat med att analysera Unabombarens sätt att skriva. I en intervju med Newsweek berättar han vad han tänkte när han läste dokumentet. 

– Jag ringde min chef och sade: ”Ni har en av två saker här. Antingen är det här ett välutarbetat plagiat där författaren till det här dokumentet tagit det publicerade manifestet i Washington post och satt samman det för att det ska se likadant ut.' Han svarade att de visste att så inte var fallet. Då sa jag: ”Ni har honom”. 

Så formades Unabombaren 

– Överge aldrig Ted, för det är hans största skräck. 

Så sa Ted Kaczynskis mamma till hans lillebror David när de båda var barn. 

Många har spekulerat kring vad som gjorde att Ted Kaczynski gick från lovande matematikstudent till mördande terrorist. David Kaczynski, som till slut blev den som tipsade polisen om Ted, är den som framför allt har kunnat teckna en bild av brodern som barn. 

Ted Kaczynski var bara nio månader när han blev inlagd på sjukhus på grund av allvarliga eksem, något som hans mamma senare menade formade honom och fick stora konsekvenser för hans liv, och gjorde honom rädd för att bli övergiven. Redan som barn hade Ted Kaczynski enligt hans bror svårt med sociala kontakter, men han var också en kärleksfull storebror som gärna umgicks med sin lillebror. 

Vissa menar att experimenten man gjorde på Ted Kazcynski under hans tid på Harvard kan ha lagt grunden för hans psykiska sjukdom.
Vissa menar att experimenten man gjorde på Ted Kazcynski under hans tid på Harvard kan ha lagt grunden för hans psykiska sjukdom. Foto: Sanna Torén Björling

Samtidigt var Ted Kaczynski tidigt duktig i skolan, och han gjorde så bra ifrån sig att han kom in på det prestigefulla Harvard-universitetet redan när han var 16 år. Och medan brodern och hans mor vittnat om att det fanns varningstecken hos honom redan som barn, har andra spekulerat kring om det var Harvardtiden som skapade hans hat mot teknik och universitetsvärlden – och ledde honom till att mörda. 

När Ted Kaczynski var 17 år blev han utvald till att delta i ett experiment. Dr. Henry Murray, som innan han började jobba på Harvard tränat spioner för CIA, stod bakom experimentet som bland annat skulle ta reda på hur olika människor agerar under svår stress. I experimentet fick de 22 utvalda deltagarna veta att de skulle skriva uppsatser om sina livsfilosofier – därefter blev de tillsagda att de skulle få diskutera uppsatserna med andra studenter. 

Men i stället för en diskussion kallades en juridikstudent in för att totalt såga deltagarnas idéer, samtidigt som situationen filmades.  

– En juridikstudent som förberetts för att trycka ner studenten, håna och dumförklara deras idéer och värden kommer in. För att göra dem så arga som möjligt. Efter att de filmat tog de tillbaka studenterna, och visade dem filmerna. De visade dem hur de förnedrades, och strödde salt i deras sår..., berättar författaren Alston Chase som skrivit om fallet, senare för CBS News. 

Men teorin om att det skulle vara just Harvard-experimenten som gjorde att Ted Kaczynski gick från lovande student till mördare är omtvistad. Efter att FBI gripit Kaczynski i hans ödestuga i Montana hittade man tusentals dokument, dagboksanteckningar och brev som senare analyserades. 

Den tidigare FBI-profileraren, Kathleen Puckett, som läst dokumenten, säger till CBS att de visar att teorin om att experimenten skapade Unabombaren är överdriven. 

– Kaczynski skrev att han var en social krympling, att hans föräldrar förstörde hans liv genom att flytta upp honom två årskurser, hur ensam han kände sig och hur arg han blev när han inte kunde relatera till människor på det sätt han ville, säger hon i stället som anledning till varför Kaczynski började skicka brevbomber. 

Straffet 

Efter att David Kaczynski pekat ut sin bror som den möjliga personen bakom Unabombningarna övervakades hans stuga i Montana under en period, innan man kunde gripa Kaczynski. I hans stuga hittades mängder med bevis för att det var han som låg bakom de 16 bombdåden och manifestet. 

Ted Kazcynskis brevlåda i Montana.
Ted Kazcynskis brevlåda i Montana. Foto: George Lane

När rättegången hölls 1996 förklarade Ted Kaczynski först att han var oskyldig till alla anklagelser. Hans försvarare försökte därefter få honom att gå med på att åberopa psykisk sjukdom för att få ett sänkt straff. Kaczynski vägrade, eftersom han ville försvara vad han menade var legitima politiska motiv bakom bombningarna. 

Han försökte få sina försvarare utbytta, men förvägrades att få nya försvarare. Flera psykiatriker diagnosticerade honom med ”obehandlad paranoid schizofreni”. Något som Ted Kaczynski själv inte vill kännas vid. 

Till slut valde Ted Kaczynski att erkänna alla sina brott, i syfte att behålla legitimiteten i hans politiska ståndpunkter. Efter erkännandet dömdes han till fyra gånger livstids fängelse, och visade aldrig någon ånger för vad han utsatt sina offer för. 

Flera av offren och deras anhöriga uttalade sig i samband med domen. 

– Han kommer aldrig någonsin döda igen. Ingen kommer någonsin behöva gå igenom det här igen med den här mördaren, sade Connie Murray, fru till ett av dödsoffren. 

– Unabombarens karriär är över, sade åklagaren Robert Cleary. 

Ted Kaczynski är i dag 75 år gammal och befinner sig fortfarande på en högriskanstalt.
Ted Kaczynski är i dag 75 år gammal och befinner sig fortfarande på en högriskanstalt. Foto: George Lane

USA:s dåvarande justitieminister Janet Reno berömde FBI:s särskilda utredningsgrupp för deras hantering av fallet, som tagit över 15 år att lösa. 

– Rättvisa har skipats, och Theodore Kaczynski kommer aldrig att hota någon igen. Våra hjärtan kommer vara med offren och deras familjer, sade hon i ett uttalande. 

I dag är Ted Kaczynski 75 år gammal och befinner sig fortfarande på en högriskanstalt. Hans bror David har sedan domen blivit en stark motståndare mot dödsstraff, skrivit en bok om sin bror och vid flera tillfällen talat med medier om brodern – som fortfarande vägrat att träffa honom. 

– Det jag ser i hans dagböcker är en person som drunknar i sina plågor och sin ensamhet och håller på att förlora perspektivet på vem han är, vad världen är och vad det betyder att vara människa. Det är en person som jag en gång älskade, och fortfarande älskar. Eftersom jag vet hans potential, och godheten som finns begravd någonstans i honom. Om det finns någonting jag hoppas att min bok kan bidra till är det att människor ser mindre enkelspårigt på psykisk sjukdom, att de tar det på allvar och förstår att det är ett komplext fenomen, har han sagt i en intervju med Huffington Post. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.