Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Undantagstillstånd råder i Katalonien”

Protester hölls på onsdagen i Barcelona.
Protester hölls på onsdagen i Barcelona. Foto: Josep Lago/AFP

Under det spanska civilgardets razzior mot katalanska regeringslokaler på onsdagsmorgonen greps fjorton höga tjänstemän. Detta är en häftig upptrappning av konflikten och i praktiken råder nu undantagstillstånd i Katalonien.

De gripna misstänks ha deltagit i planeringen av folkomröstningen om utträde ur Spanien den första oktober. Stora demonstrationer utbröt spontant på flera platser efter razziorna. Men det ser ut som om separatisterna väntar med att utlösa sitt domedagsvapen – tusentals aktivister som ställer sig i vägen för den spanska polisen. Man spelar inte detta kort förrän den högsta katalanska ledningen grips.

Den spanske premiärministern Mariano Rajoy är en bildad person, som förstår den enorma historiska symboleffekten av spansk polis som tar sig in med våld på katalanska myndigheter och griper personalen. För många katalaner, inte bara separatister, är detta en vändpunkt. Rajoy och hans krets inbillade sig i det längsta att hot om åtal skulle räcka för att stoppa separatisterna. Den växande paniken i Madrid när man nu inser sitt misstag leder till illa övertänkta motdrag som snarast stärker separatisterna.

Läs mer: Junckers uttalande om Katalonien chockar Madrid

Om hoppet om en fredlig lösning går upp i rök och fler katalaner spärras in så kommer det spanska vänsterpartiet Podemos att ta katalanernas parti – just då Rajoy vill kunna visa upp en enad hemmaopinion. Polisräder mot civila instanser kommer också att gynna separatisternas sak utomlands, där de bakom kulisserna bedriver en ihärdig kampanj för erkännande.

Nästa drag mot katalanerna vore att aktivera konstitutionens paragraf 155 och upplösa det katalanska självstyret helt. På tisdagskvällen meddelade Madrid man tagit över det katalanska finansdepartementets funktioner, men det är oklart om detta kommer att ställa Barcelona på bar backe.

De katalanska ledarna fortsätter mana till fredliga demonstrationer. Katalanernas kampanj utomlands sätter målmedvetet denna pacifism i centrum, och Madrids agerande spelar dem direkt i händerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.