Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Under kniven blir de alla lika

Foto: www.scmp.com
De tjugo är alla kandidater till titeln Miss Korea 2013 och ser häpnadsväckande lika ut: de stora ögonen, den raka, höga näsan och den populära smala ansiktsformen. Bildgalleriet, först publicerat på en japansk blogg i onsdags, har satt i gång en debatt på internet i Asien om Sydkoreas fixering vid plastikkirurgi. Efter publiceringen av bildspelet väcktes dock frågor om bilderna manipulerats.

I Sydkorea utförs flest operationer per invånare i hela världen, 13 miljoner ingrepp 2011 på en befolkning på 50 miljoner invånare, enligt den Internationella sammanslutningen för estetiska plastikoperationer.

Koreaner och även representanter för skönhetstävlingar kallar kandidaternas likhet för slående.

De är lika eftersom de alla genomgått exakt samma plastikoperationer, där kirurgerna följer samma formel för hur ögonen, näsan och huvudformen ska se ut. Käkar har opererats och fyllningar lagts in på samma ställen, lyder en vanlig förklaring.

– Du tittar på deltagarna och de ser alla likadana ut. Du vet inte vem som är vem. Många säger att Miss Korea inte längre representerar Korea. Vi koreaner brukade ha runda ansikten, men numera föredrar vi äggformade ansikten, säger Jenny Thorn, en representant för Miss World i Seoul, till tidningen South China Morning Post.

Tidigare handlade det mest om mindre ingrepp, ögonoperationer och en högre näsa, som koreaner sällan föds med. Numera är operationerna mer avancerade för att möta framväxande ideal. Sågarna som används på klinikerna för att avlägsna delar av käkbenen ser ut som tortyrredskap.

På en shoppinggata i Gangnam, en stadsdel av Seoul där skönhetsklinikerna ligger vägg i vägg, förklarade nyligen en universitetsstudent att hon önskar sig en högre näsa i framtiden.

– Det är så vanligt, även killar gör det. Jag ska peka ut för dig alla som vi möter och som har låtit operera sig, sa hon.

Nya näsor och stora, runda ögon flimrade förbi i strid ström. Hon slutade snart. Överallt dessa bilder ”före” och ”efter” operationen. På fasader, i broschyrer och på klinikers minibussar.

Operationer handlar inte bara om utseendet direkt, utan också om möjligheten att hävda sig i konkurrensen. En del opererar sig redan efter gymnasiet, det anses vara en bra tid.  Senare i karriären med ansökan om ett arbete bifogas i Sydkorea ett fotografi. Det tas för givet att utseendet spelar roll när arbeten tillsätts. Av två lika kandidater väljs den mest attraktiva.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.