Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-18 21:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/under-spanska-sjukan-skickades-barnen-till-skolan-det-raddade-dem/

VÄRLDEN

Under spanska sjukan skickades barnen till skolan – det räddade dem

Under spanska sjukan fanns ingen tillgång till penicillin. Ett av Sveriges många nödsjukhus var "Spanska sjukhuset" i gamla läroverkets gymnastiksal Östersund 1918.
Under spanska sjukan fanns ingen tillgång till penicillin. Ett av Sveriges många nödsjukhus var "Spanska sjukhuset" i gamla läroverkets gymnastiksal Östersund 1918. Foto: TT

Viruset som härjade för hundra år sedan dödade enligt vissa moderna beräkningar lika många som första och andra världskriget sammantaget. Den fick namnet spanska sjukan, trots att den med största sannolikhet inte kom från Spanien. DN:s Augustin Erba har läst två av de bästa böckerna om en av mänsklighetens största katastrofer.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.