Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 01:29 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/undersokning-var-tionde-norska-valdtagen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Undersökning: Var tionde norska våldtagen

Var tionde norsk kvinna har blivit våldtagen. Det visar en omfattande undersökning, som presenterades på onsdagen. Hälften av de kvinnor som säger sig ha blivit våldtagna var under 18 år när våldtäkten inträffade. Många har aldrig anmält våldtäkten.

Den landsomfattande undersökningen är gjord av Nationellt kunskapscenter mot våld och traumatisk stress (NKVTS) och omfattar drygt 4 500 personer mellan 18 och 75 år - 2 435 kvinnor och 2 092 män. 9,4 procent av kvinnorna uppger att de har blivit våldtagna. Hälften av dessa säger att de var med om våldtäkten före 18 års ålder och bara elva procent anmälde våldtäkten till polisen.

– Nästan en av tio har upplevt detta. Det tycker vi är höga tal, sade psykologen Siri Thoresen, en av forskarna bakom rapporten, som överlämnades till bland annat justitieminister Anders Anundsen från Fremskrittspartiet.

Anundsen är bekymrad över siffrorna.

– Vi hade hoppats att talen skulle se annorlunda ut. Detta är ett område vi har pratat om och har handlingsplaner för, men vi måste ha mer fokus på vad som kan betyda något och bli mer konkreta, sade Anundsen till NRK.

De flesta kvinnor som säger ha blivit våldtagna anger att de kände den som förgrep sig. Bara en av tre anger att de berättat om övergreppet.

– Det som bekymrar mig utöver omfånget är så få tar steget vidare och väljer att hålla det för sig själva i stället för att använda den hjälpapparat som finns, sade Anundsen.

Enligt rapporten är det nästan lika många kvinnor som män som drabbas av allvarligt fysiskt våld och partnervåld, men antalet män som våldtas är betydligt färre. Bara en procent av männen i undersökningen säger sig ha blivit våldtagna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.