Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 15:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ung-egyptisk-filmare-hittad-dod-i-sin-cell-oppositionen-kraver-utredning/

Världen

Ung egyptisk filmare hittad död i sin cell – oppositionen kräver utredning

Vreden växer i Egypten sedan en ung videofilmare, Shady Habash, hittats död i sin cell i ett högsäkerhetsfängelse i Kairo. Nu kräver oppositionen att omständigheterna kring Habashs död utreds.

”Fängelset dödar mig inte, men ensamheten gör det. Jag behöver ert stöd för att överleva detta.” 

Det skrev Shady Habash i ett utsmugglat brev från det beryktade Torafängelset i Kairo. I lördags hittades den 24-årige Habash död i sin cell. Dödsorsaken är inte fastställd.

Shady Habash var filmare och låg bakom en musikvideo som misshagat den egyptiska regimen. Han bildsatte en satirisk sång riktad mot Egyptens president Abdelfattah al-Sisi, där presidenten liknades vid en dadel.

Videon till låten, med titeln ”Balaha”, släpptes den 26 februari 2018. Bara några dagar senare greps Habash och fördes till en högsäkerhetsavdelning på Torafängelset, anklagad för samröre med terroristgrupper och för att sprida falska nyheter. 

”Balaha” framförs av sångaren Ramy Essam som lever i exil i Malmö. Han säger till Sveriges Radio att han inte kan återvända till Egypten.

Sju andra personer som haft samröre med videon har också gripits och kastats i fängelse.

Efter dödsfallet har det kommit åtskilliga reaktioner. 

”Shady Habash kastades i fängelse vid 22 års ålder, för en sång. Han dog när han var 24. En kort, sorglig historia om Egyptens framtid, som förtvinar och dör i fängelse”, skriver juristen och oppositionspolitikern Tarek Hussein i ett twittermeddelande. 

Shady Habashs försvarsadvokat, Ahmed el-Khwaga, säger till nyhetskanalen al-Jazeera att Habash nyligen vårdats på fängelsets sjukhus men att han återfördes till sin cell för några dagar sedan.

En koalition av oppositionspartier krävde på måndagen en oberoende utredning om omständigheterna kring Habashs död.

Över 60.000 människor sitter i fängelse i Egypten för sina åsikters skull, enligt en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch. Den senaste arresteringsvågen kom i september förra året, sedan spontana gatuprotester brutit ut i flera städer. Demonstranterna visade sitt missnöje mot korruption och maktmissbruk under president al-Sisis styre.