Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ungdomar begravs levande för att bota depression

Foto: Alamy

Depressioner kan vara svåra att bota. I Sydkorea tar människor nu till en minst sagt okonventionell metod för att komma tillrätta med problemet. De klär upp sig, läser avskedsbrev – och begravs levande.

En efter en kommer ungdomarna till Hyowon healing center i sydkoreanska Seoul. Vissa på eget initiativ, andra efter rekommendation av läkare. 

På plats skriver de sedan ett avskedsbrev som de läser upp för resten av gruppen. Därefter dämpas belysningen och de medverkande tar plats i varsin kista. Där ligger de instängda i tio tysta minuter.

Den franska fotografen Francoise Huguier har varit på plats och dokumenterat fenomenet.

– Det här är en upplevelse som är unik för Sydkorea, säger hon till CNN

Ungdomarna reagerar väldigt olika på upplevelsen.

– Vissa gråter av klaustrofobi, andra sover. En del verkar lättare och gladare. Några tar selfies, säger Francoise Huguier.

Sydkorea har den högsta självmordsfrekvensen i hela OECD. Problemet kopplas samman med invånarnas extrema prestigejakt efter jobb och utbildning, skriver CNN. Grundarna till Hyowon healing center hoppas att deras begravningsexperiment ska få ungdomarna att börja uppskatta livet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.