Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ungern drar tillbaka ”antisemitisk” kampanj

Affischen i fråga.
Affischen i fråga. Foto: Attila Kisbenedek/AFP

”Låt inte George Soros få sista skrattet.”

Det budskapet, tillsammans med en bild på den judiske ungerskfödde finansmannen, har sedan början av juli prytt affischtavlor i Ungern.

Kampanjen skulle enligt ungerska myndigheter informera om riskerna med ”massinvandring”. Men både judiska organisationer och Soros själv har brännmärkt den som ”antisemitisk”. Och nu dras kampanjen tillbaka – tre dagar innan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besöker landet. Enligt ungerska medieuppgifter, som hänvisar till en anonym källa inom det konservativa regeringspartiet Fidesz, var det just statsbesöket som låg bakom beslutet.

Enligt Ungerns premiärminister Viktor Orbán har Soros försökt påverka landets migrationspolitik i mer invandringsvänlig riktning. I ett svar till judiska organisationer som protesterat mot kampanjen uppmanade Orbán Ungerns judar att hjälpa honom ”bekämpa illegal invandring” som han hävdade ”importerar antisemitism” till Europa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.