Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ungern-ger-gratis-fertilitetsbehandling-for-att-oka-befolkningen/

Världen

Ungern ger gratis fertilitetsbehandling för att öka befolkningen

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: Chris Kleponis/Polaris

Ungern fortsätter agera för att få fler ungerska barn. Staten har köpt upp privata fertilitetskliniker och kommer att erbjuda gratis behandlingar.

Landets högerpopulistiske premiärminister Viktor Orbán har länge förespråkat en ”förökning framför invandring” för att hantera landets demografiska nedgång. Ungerns befolkning har minskat i decennier och är nere på strax under 9,7 miljoner i dag. 

För att öka nativiteten har staten infört flera reformer som gynnar barnafödande och familjebildning: Kvinnor som har fött minst fyra barn får skattebefrielse på livstid och familjer som lovar att skaffa minst tre barn får ett räntefritt lån på tio miljoner forint, eller 345.000 kronor. När barn nummer tre föds skrivs lånet av. Dessutom delar staten ut bidrag på upp till 90.000 kronor för att skaffa en sjusitsig bil. 

Nu införs ytterligare en reform. Med start den 1 februari kommer Ungern att erbjuda gratis fertilitetsbehandling (IVF) till par vid statliga kliniker, meddelar premiärminister Viktor Orbán vilket BBC rapporterar.

Enligt Orbán är fertilitet av ”strategisk betydelse” för landet. Hans motstånd i migrationsfrågan är känd bland övriga EU-länder och han har varnat för en ”invasion” av utomeuropeiska invandrare i Europa.

Hittills har staten förvärvat sex IVF-kliniker, skriver BBC. Regeringen överväger också att sänka kravet för skattebefrielse till att även gälla kvinnor som har fött minst tre barn, i stället för dagens krav på fyra barn. 

– Om vi vill ha ungerska barn i stället för invandrare, och om den ungerska ekonomin kan ge nödvändig finansiering, är lösningen att spendera så mycket av medlen som möjligt på att stödja familjer och uppfostra barn, säger Viktor Orbán enligt BBC.

Befolkningsfrågan är en nyckelfråga för EU, och liksom Ungern brottas flera andra länder med en krympande demografi. I de östeuropeiska länderna flyttar många i barnafödande ålder för att arbeta på annat håll inom unionen.

Kvinnor i Ungern föder i genomsnitt 1,48 barn. Motsvarande siffra för hela EU är 1,59 barn per kvinna.

Läs mer: I Ungern ställs barnlösa kvinnor mot mammorna

Läs mer: Ungerns kvinnor föder färre barn trots Europas mest generösa bidrag