Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ungern har påbörjat stängsel för att hindra immigranter

Foto: TT

Ungern har påbörjat bygget av ett stängsel på gränsen mot Serbien. Den 18 mil långa barriären ska stoppa illegala migranter från att komma in i landet.

"Det är värre än Berlinmuren", säger Cecilia Wikström (FP), europaparlamentariker.

Arbetet på det fyra meter höga stängslet startade på måndagen i närheten av staden Moraholam, skriver nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till uppgifter från den statligt ägda tv-kanalen M1 i Ungern.

Anställda inom den ungerska militären har påbörjat arbetet längs en inledande "provsträcka" av 150 meter, skriver AP.  Bulldozrar och andra tunga maskiner arbetade med markförberedande åtgärder på måndagen, uppges i gemensamt uttalande från inrikes- och försvarsdepartementet i Ungern.

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP), ledamot i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter, säger att stängselbygget är oerhört allvarligt.

– Vi talar om något som är värre än Berlinmuren. Det råder ingen tvekan om att Ungern distanserar sig från de värden och värderingar som hela EU-samarbetet vilar på, säger Cecilia Wikström.

Cecilia Wikström frågande under förra veckan kommissionen hur de ser på Ungerns stängselbyggnationer. Hon säger att EU bör överväga möjligheten att tillgripa politiska och ekonomiska sanktioner mot Ungern. 

Europaparlamentarikern Anna Hedh (S), ledamot i utskottet för regional utveckling, ämnar även hon att fråga kommissionen om ett agerande mot Ungern. Hedh anser att Ungern bör straffas och under en tid fråntas rösträtten i rådet.

– Jag känner en enorm ilska. I det här läget är Ungern inte värdiga medlemmar i EU längre. Landet är ett hopplöst fall och premiärminister Viktor Orbán bara flinar EU upp i ansiktet, säger Anna Hedh.

Tusentals migranter, många från länder i Mellanöstern och Afrika, tar sig varje år vägen genom Grekland, Makedonien och Serbien för att korsa gränsen till det visumfria Schengenområdet som startar i Ungern.

Över 70 000 nya migranter har registrerats i Ungern hittills i år, nästan alla kom via Serbien. Många söker asyl i Ungern, men reser sedan vidare mot andra europeiska länder längre västerut.

Tidigare har Ungerns parlament har sagt ja till att skärpa asyllagarna. Lagstiftningen förkortar bland annat tidsperioden under vilken det är möjligt att söka asyl, vilket gör det lättare att avvisa flyktingar från Syrien, Afghanistan eller Irak, som passerat genom andra "säkra" länder.

Såväl FN som Europarådet har starkt kritiserat Ungerns förändrade asyllagstiftning, som anses utsätta asylsökande för risk samtidigt som lagändringarna bedöms inskränka rätten för migranter att söka säkerhet.

Human Rights Watch anser att de mänskliga rättigheterna har urholkats i Ungern de senaste åren. Medier och icke-statliga organisationer pressas allt hårdare och etniska och religiösa minoriteter diskrimineras. Migranter och asylsökande behandlas ofta illa, enligt HRW.

Läs också: Serbien fördömer Ungerns Berlinmur

Fakta:Ungern

Omvandlingen av Ungern efter högerpartiet Fidesz stora valseger 2010 har inneburit den mest radikala samhällsförändringen i Europa sedan kommunistregimernas fall 1989.

Premiärminister Viktor Orbán fastslog vid tillträdet att han tänkte ”störta den gamla nationella ordningen och skapa en ny”.

Ungern har fått kritik av bland annat EU-kommissionen och Europarådet för flera av lagändringarna som rör domstolsväsendets och centralbankens oberoende, samt etniska minoriteters rättigheter.

I senaste valet fick Fidesz, i allians med Kristdemokraterna, 44,5 procent av rösterna. Nationalistextremistiska Jobbik fick 20,5 procent.

Källor: UD och Landguiden

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.