Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ungern kan bygga nya stängsel

Foto: Roger Turesson

Ungern utlyser krisläge på grund av flyktingsituationen, tänker skicka ytterligare 1.500 soldater till gränsen och flaggar för att bygga ett nytt stängsel, denna gång mot Rumänien.

Sedan Makedonien och senare även Kroatien, Slovenien och Serbien beslutat kontrollera flödet av migranter hårdare har Ungern nu utfärdat nationellt kristillstånd.

– Som ett svar på den pågående migrationen har vi beslutat att förklara kristillstånd i hela landet, sade inrikesminister Sándor Pintér vid en presskonferens på onsdagen, rapporterar bland andra nyhetssajten Euractive.

Beslutet gör det möjligt att stationera ut ytterligare 1.500 soldater vid gränserna.

Gränsen mot Serbien förseglades i praktiken för flyktingar och andra migranter i september i fjol, när Ungern byggde ett stängsel längs sin södra gräns. Stängslet förlängdes senare åt väster längs gränsen mot Kroatien.

Om det blir nödvändigt, deklarerar nu Budapest, kommer de ungerska myndigheterna att med tio dagars varsel bygga ett stängsel också längs gränsen mot Rumänien.

Pintér förklarade att detta är försiktighetsåtgärder i det osäkra nya läge som uppstått när tusentals migranter riskerar att fastna längs västra Balkanrutten i Ungerns omedelbara närhet.

Hittills har det dock inte synts några tecken på att migranter skulle vilja ta sig in i Ungern från den rumänska sidan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.