Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ungern lät flyktingarna passera

00:30. På lördagen rullade buss efter buss genom Ungern med flyktingar på väg mot den österrikiska gränsen.

På lördagen rullade buss efter buss genom Ungern med flyktingar på väg mot den österrikiska gränsen. Den kroatiske premiärministern Zoran Milanovic hade spelat högt och vunnit.

– Det var oundvikligt, sade han när han besökte en tom flyktinganläggning i norra Kroatien på lördagen.

Det var ingen vanlig lördag vid gränsen mellan Kroatien och Ungern. På den ungerska sidan var raden av väntande bussar nästan kilometerlång, kravallutrustade poliser kom tågande för att backa upp de utkommenderade gränspoliserna, till det kom fullt stridsutrustade soldater och tre militärfordon, så kallade humvees.

Ungern väntade på flyktingarna från Kroatien.

Redan på fredagen hade den kroatiska regeringen iscensatt det man kallade plan B.

Man hade helt sonika kört runt 5.000 flyktingar till gränsstationen vid Beremend i norra Kroatien och väntat på att de ungerska kollegerna skulle reagera.

Kuppen gick hem, Ungern öppnade gränsen för flyktingarna.

På lördagsmorgonen besökte den kroatiska premiärministern Zoran Milanovic (S) i trumf den tomma flyktinganläggningen i Beli Manastir, någon mil från gränsen.

På DN:s fråga vad som fått Ungern att öppna gränserna, svarade Milanovic att det var oundvikligt och att det skedde ”spontant”.

– Det går inte att stoppa människor, sade han.

Kroatien har de senaste dagarna tagit emot runt 20.000 flyktingar sedan Ungern stängde sin gräns mot Serbien och de måste vidare på något sätt.

Ungern kritiserade det kroatiska agerande hårt som ovärdigt ett EU-land, en kritik Zoran Milanovic verkade ta lätt på.

Allt detta gjorde att processen fortsatte på lördagen och det tycktes som att en korridor genom Ungern kommit till stånd.

De första bussarna från den kroatiska sidan kom vid 14.30-tiden och sedan fylldes buss efter buss som rullade in från den ungerska sidan.

Deras destination var enligt uppgift Szentgotthard alldeles vid gränsen till Österrike, det betyder att flyktingarna sedan är  fria att vandra till de österrikiska gränsövergångarna. Trycket minskar på Balkanländerna Serbien och Kroatien, det ökar för Österrike och Tyskland.

Syriern Muhammed Katan, 20 år, och hans sällskap från Aleppo hade sovit under bar himmel natten till lördagen i ovisshet om vad som skulle ske nästa dag.

– Jag hoppas att vi körs till Österrike, själv vill jag vidare till Tyskland för att kunna fortsätta mina läkarstudier. I Aleppo gick det inte att studera. Det finns inget vatten, ingen el, inget internet, säger han.

– Inget liv, tillägger en man innan han springer till bussen som ska ta honom genom Ungern.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.