Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 23:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ungern-orban-anvander-viruset-for-att-skaffa-sig-oinskrankt-makt/

Världen

Oppositionen: Orbán använder viruset för att skaffa sig oinskränkt makt i Ungern

Viktor Orbán lägger fram sin nödlag i det ungerska parlamentet.
Viktor Orbán lägger fram sin nödlag i det ungerska parlamentet. Foto: Tamas Kovacs/MTI via AP

Ungerns premiärminister Viktor Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig nästan oinskränkt makt. Om några dagar väntas parlamentet i Budapest godkänna en nödlag som ger regeringen rätt att styra med dekret på obestämd tid. Orbáns kritiker betecknar det som ”en statskupp”.

I många europeiska länder tar sig regeringar ökad makt för att bekämpa coronavirusets framfart. Hela landsdelar spärras av. Affärer och restauranger stängs. Sjukvårdspersonal beordras i tjänst.

Men ingenstans utnyttjas krisen som i Ungern, där Viktor Orbáns regering har lagt fram ett mycket långtgående lagförslag om att förlänga undantagstillståndet på obestämd tid.

I korthet innebär den nya nödlagen att Orbán får styra med dekret, utan att parlamentet tillfrågas. Alla eventuella val och folkomröstningar ställs in. Och det är regeringen – läs Orbán – som avgör hur länge detta tillstånd ska vara.

Lägg till detta att nya, hårda straff införs. Den som bryter mot karantänsregler kan få åtta års fängelse. Journalister och andra som sprider ”falsk information” om smittan kan få fem år.

En nästan enig opposition röstade i veckan emot den nya nödlagen i en omröstning där fyra femtedelars majoritet krävdes. Flera talare betecknade förslaget som ”en statskupp”.

– Det finns inget som rättfärdigar att ge obegränsad makt till en regering, det gäller alla länder, sa Agnes Vadai från socialdemokratiska partiet DK.

Men Orbán avfärdade kritiken och meddelade oppositionen att ”vi kan lösa den här krisen utan er”.

Premiärministern vet att hans parti Fidesz har precis de två tredjedelar i parlamentet som behövs för att klubba lagen i en andra omröstning som väntas ske på tisdag.

Viktor Orbán och hans maktelit har reagerat ungefär som Donald Trump på coronasmittan. Först förnekades allvaret, och Orbántrogna medier presenterade larmen om sjukdomen som ”propaganda”.

Sedan, när den första person som insjuknade i covid-19 i Ungern visade sig vara en iransk student, skyllde Orbán smittan på invandring: 

– Vi utkämpar ett krig på två fronter. Den ena fronten kallas migration, och den andra är coronaviruset. Det finns ett logiskt samband mellan de två.

Orbán och hans parti Fidesz har suttit vid makten sedan 2010. Efter det senaste valet 2018 har regeringen 133 av 199 mandat i parlamentet, vilket ger den möjlighet att ändra konstitutionen.

Under sitt långa maktinnehav har Orbán tagit kontroll över oberoende institutioner som domstolar och centralbanken. Vallagar har ändrats till Fidesz fördel. Medier – inte bara de statliga – har förvandlats till propagandaorgan för regeringen.

Det är denna bakgrund som gör att många nu fruktar att undantagslagar motiverade av coronasmittan i själva verket kan komma att bli permanenta, och i praktiken leda till att Orbán sitter kvar som ohotad ledare på livstid.

”Vi ser Orbáns regering använda epidemin som ursäkt för att introducera en öppen, strukturell diktatur”, skriver filosofen Gáspár Miklós Tamás i veckomagasinet HVG.

Oavsett om en diktatur håller på att införas så använder Orbántrogna medier coronakrisen för att återigen attackera oppositionen och de få oberoende medier som finns kvar i Ungern.

Så här lät det nyligen när två kommentatorer diskuterade kritiska medier i tv-kanalen HírTV:

– Min känsla är att vissa oppositionsmedier inte hejar på den ungerska nationen. De hejar öppet på viruset. Och om det är så, då är de coronakollaboratörer. Vad ska vi göra åt detta, hur ska vi hantera situationen sedan? frågade en av de Orbántrogna deltagarna.

– Jag föreslår att vi arresterar dem i den här krissituationen, blev svaret.

Samma dag lades den nya nödlagen fram i parlamentet.

Läs mer:

Så tog Viktor Orbán makten över medierna i Ungern 

Nu har Viktor Orbán siktet ställt på Europa