Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

UNHCR: Öppna era gränser

Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Med omkring 50 miljoner människor på flykt i världen ser julen 2014 ut att bli den med flest skyddsbehövande sedan andra världskriget. ”Vi står inför en enorm utmaning och behöver mer stöd till våra flyktingläger – men också att fler länder tar emot asylsökande”, säger Markku Aikomus på FN:s flyktingorgan UNHCR.

Vintern närmar sig med stormsteg – och inte bara i Sverige, utan även i Mellanöstern och Centralasien, där flera miljoner människor lever i enkla tältläger, som inte sällan saknar både värme och grundläggande förnödenheter.

– Det man tänker på i första hand är situationen i Mellanöstern, och i synnerhet Syrien. Dels de 3,3 miljoner syrier som sökt sig utanför landet, men också de omkring åtta miljoner som flytt från sina hem och lever som internflyktingar i Syrien. För oss är det en stor utmaning att nå fram till just dessa internflyktingar på grund av säkerhetsläget i landet, men vi har en fungerande kanal i form av syriska Röda halvmånen, säger Thomas Söderman, expert på katastrof- och konfliktfrågor på Röda korset.

Han har precis återvänt till Sverige efter ett besök i flyktingläger i Turkiet.

– Situationen där är relativt dräglig. Då är det betydligt värre i Libanon, dit omkring en miljon syrier flytt och där de flesta tvingas ordna eget boende. Där blir det sämre för varje dag. Många som till en början hade råd att hyra boende börjar få slut på pengar – och hyrorna stiger snabbt. Det är åtskilliga som sover i enkla tält på ödetomter, säger Thomas Söderman.

Samtidigt sjunker temperaturerna. Internationella organisationen för migration, IOM, rapporterar att de i veckan delat ut 3.032 par vinterskor enbart till barn i flyktingläger i Jordanien – en viktig hjälp för dem som får den, men långtifrån tillräcklig för att möta allas behov.

En annan central aktör i den pågående humanitära krisen är FN:s flyktingorgan UNHCR. På bara några år har UNHCR tvingats fördubbla sin budget, men de stater som är organisationens huvudfinansiärer börjar bli motvilliga till att skjuta till mer pengar.

– För 2015 behöver vi 6,2 miljarder dollar (cirka 45 miljarder kronor) – det högsta beloppet i UNHCR:s historia. Det är en enorm utmaning för oss att få ihop det, säger Markku Aikomus, som är UNHCR:s talesperson i Norden.

– Pengarna räcker helt enkelt inte till. Anledningen är inte bara situationen i Syrien, utan också att vi dels har en rad ”gamla” konflikter som världssamfundet inte lyckats lösa – som den i Afghanistan – dels att nya eller nygamla konflikter flammat upp på nytt, som den i Irak, Libyen, Ukraina, Centralafrikanska republiken och Sudan, säger Markku Aikomus.

Han påminner om att bara omkring 50 procent av världens flyktingar bor i flyktingläger.

– Det är utan tvekan så att vi behöver mer ekonomiskt stöd. Men samtidigt vill jag understryka att vi också behöver mer solidaritet från de europeiska länderna i form av ett ökat flyktingmottagande. Kom ihåg att Libanon tagit emot över en miljon flyktingar – motsvarande 25 procent av landets befolkning. I Sverige skulle en insats av samma mått innebära att drygt två miljoner flyktingar togs emot på kort tid, vilket man inte är i närheten av. Med det sagt hör Sverige ändå till de europeiska länder som är bäst på att tillämpa lagen vad gäller respekt för asylsökandes skyddsbehov, säger Markku Aikomus.

Vad anser du om de nationalistiska partier som växer i Europa och som vill minska invandringen?

– Det är inte min uppgift att recensera enskilda partier. Men Syriens grannländer har genom att hålla sina gränser öppna kunnat rädda tusentals, ja, kanske miljontals liv. Europa borde göra detsamma. Vi borde hålla våra gränser öppna och ta emot människor som flyr. I dag tvingas många resa till Europa på extremt farliga sätt, inte minst när de ska korsa Medelhavet. De borde inte behöva färdas i de där båtarna. Fler kvotflyktingar borde tas emot. Men europeiska länder skulle också kunna införa humanitära visum, göra det lättare att få exempelvis studentvisum, och möjliggöra familjeåterföreningar i större utsträckning, säger Markku Aikomus.

Den som i juletid vill ge stöd till världens flyktingar har en rad olika organisationer att välja på. Här är länkar till några av de största aktörerna, utan inbördes rangordning.

- Röda korset

- FN:s flyktingorgan UNHCR

- FN:s barnfond Unicef

- Rädda barnen

- Läkare utan gränser

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.