Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

UNHCR oroat av Merkels migrationsplan

Foto: Geert Vanden

Det förslag på lösning av flyktingkrisen som kom fram i slutskedet av toppmötet mellan EU och Turkiet ifrågasätts redan av flera tunga organisationer. FN:s flyktigorgan UNHCR befarar att andra flyktingar än syrier inte kommer att kunna få asyl. Röda korset kritiserar att regeringen verkar ställa upp på förslaget, och Miljöpartiet oroas av att ”fokus verkar vara att stänga folk ute”.

Miljöpartiet är mycket oroat av det förslag till hantering av migrationskrisen som presenterades på tisdagsmorgonen.

– Det är en oroande utveckling i Europa att medlemsstaterna fokuserar på att stoppa asylsökande och stänga gränserna. Det är viktigt att Sverige är med i diskussionen och arbetar för asylrätten, internationell rätt och rätten till en individuell prövning. Det är avgörande i en tid som den här, när det går mot allt mer restriktioner och flyktingkrisen ses som en kris för de europeiska staterna, och inte en kris för de människor som är på flykt, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Fem till DN.

Sverige måste också verka för ett solidariskt ansvarstagande av länderna i Europa, så att man fördelar flyktingarna mellan länderna, menar hon.

Ni verkar inte alls tycka att förslaget är bra?

– Det återstår att se, min oro är att det stora fokuset är att stänga människor ute snarare än att respektera mänskliga rättigheter.

Men Stefan Löfven verkar ställa sig bakom det?

– Jag vet inte exakt vad han har sagt i intervjuer, men det han och vi står för är att respektera asylrätten och internationell rätt. Det är de frågorna som Sverige och Stefan Löfven har drivit, och det är särskilt viktigt att vi finns med i de frågeställningarna, säger Maria Ferm.

Även Anna Carlstedt (fotot), ordförande för Röda korset, är starkt kritisk till överenskommelsen som den beskrivits.

– Den känns som ett led i det som har pågått ganska länge, att EU:s länder försöker lägga över ansvaret för situationen på varandra, och tävlar om att skärpa reglerna så att man helt enkelt ska få färre flyktingar till det egna landet.

Foto: Magnus Bergström/ Röda KorsetEnligt Röda korset är det här ”oerhört oroande mot bakgrund att asylrätten är en grundläggande rättighet och skyddas av Génevekonventionerna.”

– Det är väldigt tydligt i dem att människor som är förföljda på grund av krig har rätt att söka asyl – och rätt att få asyl. Men nu monterar man ner hela asylrätten genom att försöka göra en överenskommelse med Turkiet och lägga hela problematiken i knät på ett land som redan är utmattat.

Anna Carlstedt menar att EU-länderna skulle kunna ta emot den miljon asylsökande som kom förra året.

– Det bor ungefär 500 miljoner i EU, om EU:s länder skulle vilja lösa det här skulle det inte vara några problem.

Rödakorschefen undrar också vad regeringen har för agenda med att ställa sig bakom förslaget, och jämför med de tidigare lagförslagen om att försöka minska antalet flyktingar som söker sig till Sverige genom att man bland annat gör det omöjligt med familjeåterföreningar, och inte ger permanenta uppehållstillstånd, något som Anna Carlstedt menar är omänskligt ur ett humanitärt perspektiv.

FN:s flyktingorganisation UNHCR uttryckte på tisdagen oro övre EU:s förslag till överenskommelsen med Turkiet, ”eftersom flyktingar från vissa länder inte kommer att få skydd”, skriver Reuters.

Organisationens Europachef, Vincent Cochetel, pekade i Schweizisk radio på att ytterst få asylsökande från bland annat Afghanistan och Irak accepteras, det handlar om tre procent hävdade han.

– Att skicka tillbaka folk som inte har tillgång till skydd i Turkiet är problematiskt i förhållande till internationell och europeisk lag. Jag hoppas att det inom de tio kommande dagarna ska tas fram kompletterande garantier så att de får rätt att pröva sin asylansökan, sade Vincent Cochetel.

Enligt Cochetel är kollektiv utvisning av utlänningar förbjuden enligt Europakonventionen.

– Ett avtal som skulle vara liktydligt med att utan omsvep skicka tillbaka utlänningar till ett tredje land är inte förenligt med europeisk lag eller folkrätten, säger UNHCR:s Europachef Vincent Cochetel enligt Reuters.

Foto i text: Magnus Bergström/Röda Korset

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.