Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/unicef-allt-fler-unga-och-barn-dor-i-krig/

Världen

Unicef: Allt fler unga och barn dör i krig

Antalet övergrepp mot barn har ökat med 2,5 gånger mellan åren 2010 och 2018, visar en rapport från Unicef. Foto: Hussein Malla/AP

Allt fler unga dör i krig och konflikter runt om i världen. Och antalet konflikter blir allt fler, säger FN:s barnfond Unicef i ett uttalande på måndagen.

Barn och unga har blivit måltavlor i de krig och konflikter som rasar runt om i världen. Det säger Unicef i ett uttalande där FN-organet visar att antalet övergrepp mot barn har ökat med 2,5 gånger mellan åren 2010 och 2018.

Enligt Unicef ökar antalet dödliga konflikter och i dag är fler länder indragna i sådana än 1989, det år som FN:s barnkonvention blev verklighet. FN:s kartläggning visar att i genomsnitt 45 brott om dagen begås mot konventionen.

Brotten spänner från mord, skador och rekrytering av barnsoldater till sexuellt våld och attacker mot skolor samt kidnappningar av barn. Bara under 2018 dödades fler än 12.000 barn i konflikter och detta har fortsatt också under 2019 där Unicef ännu inte har några färdiga siffror.

– Dagens konflikter varar längre och kräver allt fler ungas liv, säger Unicefs chef Henrietta Fore i uttalandet som publicerades på Unicefs webbplats på måndagen.

Unicef konstaterar också att 13 miljoner barn befinner sig på flykt.

Även Rädda Barnen bekräftar bilden av hur mängder av barn lever under mycket utsatta förhållanden och hur de drabbas på en rad sätt av krigen. I en rapport från februari i år konstaterade organisationen att omkring 420 miljoner barn då levde i områden som var utsatta för väpnade konflikter eller krig. Det innebär var femte barn på jorden.

Rädda Barnens siffror visar hur barn drabbas av svält och sjukdomar som en indirekt följd av konflikter. I rapporten från februari räknade Rädda Narnen med att 870.000 barn i åldrarna 0 till 5 år dött i de tio värsta konflikområdena mellan åren 2013 och 2017.

Detta ska jämföras med de 175.000 soldater som dött till följd av striderna, skriver Time.