Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Unicef: Åtta barn dödas eller skadas i Jemen varje dag

Förödelse i Jemens tredje största stad Taez.
Förödelse i Jemens tredje största stad Taez. Other: AFP

Varje dag dödas eller skadas åtta barn i Jemen. Det uppger Unicef i en ny rapport om hur barnen drabbas av den våldsamma konflikten. ”Vi kunde höra vinandet av flygande missiler följda av höga smällar”, säger nioåriga Latifa.

Striderna i Jemen blossade upp i mars när shiamuslimska rebeller, stödda av styrkor lojala med landets ex-president, tog över delar av landet och tvingade regeringen till exil. Regeringstrogna styrkor strider nu mot rebellerna med stöd av Saudiarabien, som genomför luftangrepp, enligt BBC.

Jemen är redan Arabvärldens fattigaste land och konflikten har förvärrat situationen ytterligare för invånarna. Särskilt förödande är situationen för barnen, menar representanter för FN:s barnfond Unicef som befinner sig på plats i landet.

I genomsnitt dödas eller skadas åtta barn om dagen, men ännu fler riskerar att falla offer för sjukdomar och undernäring. Det är brist på mat, medicin och rent vatten. Dessutom håller många skolor och sjukvårdsinrättningar stängt.

Unicef bedömer att nästan 10 miljoner barn är i behov av snabb humanitär hjälp.

Allt fler barn rekryteras dessutom till de stridande grupperna. I slutet av juli hade minst 377 anslutit sig till striderna. Det är mer än dubbelt så många som det sammanlagda antalet 2014, då 156 barn deltog i konflikten.

De flesta barn lever under enorm press och många säger att de är rädda för att leka utomhus. I stora delar av landet riskerar de att falla offer för minor och blindgångare.

”Jag lekte med min syster och ignorerade bomberna som exploderade i närheten, men sedan inträffade en explosion nära oss. Vi kunde inte se varandra på grund av allt damm omkring oss och det var svårt att andas. Vi sprang för att få skydd. Vi kunde höra vinandet av flygande missiler följda av höga smällar när de exploderade. Jag var jätterädd”, säger nioåriga Latifa som flytt från sitt hem i provinsen Saada enligt Unicef.

Konflikten i siffror

Sedan den 26 mars har 398 barn dödats och 605 skadats i Jemen.

Det totala antalet dödade i konflikten är 3.748 personer medan 18.003 personer har skadats. 

377 barnsoldater har identifierats.

1,3 miljon människor har tvingats fly från sina hem. 

Unicef bedömer att 1,8 miljon barn kommer att lida av undernäring i slutet av året. 

Nästan 3.600 skolor har stängts.

15,2 miljoner människor har inte tillgång till grundläggande sjukvård. Sedan i mars har 900 sjukvårdsinrättningar stängts. 

Källa: Unicef 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.