Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Unicef: Vinterkylan hotar barn på flykt

Frusen flykting i norra Makedonien söker efter sin familj.
Frusen flykting i norra Makedonien söker efter sin familj. Foto: Boris Grdanoski / AP

Andelen barn och kvinnor som flyr till Europa ökar kraftigt. Den stränga kylan i sydöstra Europa hotar barns liv och hälsa, varnar FN:s barnfond Unicef. ”Det kommer att bli jättekallt de kommande veckorna. Vi är väldigt rädda för att barn faktiskt kan frysa ihjäl”, säger Sarah Crowe, talesperson för Unicef.

– Vi hade hoppats få se en minskning av antalet kvinnor och barn som kommer, på grund av kylan. Men tyvärr har det inte blivit så, säger hon till TT.

Enligt Sarah Crowe, som är talesperson för Unicef i New York, beror det fortsatt stora antalet flyktingar bland annat på att smugglarna under vintern har sänkt priserna för de livsfarliga resorna över Medelhavet.

– Under sommaren såg vi relativt välbärgade människor ur medelklassen. Nu ser vi mer desperata människor, som är villigare att ta risker.

Meteorologiska världsorganisationen (WMO) varnar för temperaturer kraftigt under det normala på södra och östra Balkan, i Turkiet och på östra Medelhavet under de kommande två veckorna, med omfattande snöfall på flera platser. Temperaturer ned emot minus 20 minusgrader väntas i delar av Serbien.

Det kalla vädret kan fortsätta till mitten av februari, skriver WMO på organisationens Facebooksida.

Mer än en miljon människor tog sig över Medelhavet för att söka skydd i Europa under 2015. Unga män var i majoritet, medan var fjärde person var barn, enligt Unicefs uppskattningar. Nu har andelen barn ökat till över en tredjedel.

– När familjer flyttar så är det ofta ett tecken på det definitiva i deras beslut att ge sig av. Vi har miljontals barn som inte går i skola. Dessa människor vill ordna ett bättre liv för sina barn — precis som alla familjer vill, säger Sarah Crowe.

Barnen som kommer är ofta utmattade, saknar ordentliga kläder och är ofta i behov av medicinsk hjälp, larmar FN-organet.

Varningarna bekräftas av organisationen Läkare utan gränser, som i en rapport kallar EU:s sätt att hantera den pågående flyktingkrisen för ”ett historiskt bottennapp”:

”Det är framför allt barnen som drabbas. Nu väntar återigen minusgrader och snö i Idomeni, där människor gömmer sig i skogen och sover utomhus. Situationen är inte värdig Europa 2016”, säger den svenska sjuksköterskan Anna Sjöblom, som de senaste veckorna jobbat i den grekiska byn Idomeni, vid gränsen till Makedonien, i ett pressmeddelande från organisationen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.