Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 13:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/universitet-i-hongkong-omringat-av-polis/

Världen

Universitet i Hongkong omringat av polis

01:22. Här försöker polisen storma polytekniska universitetet i Hongkong.

Polisen har omringat polytekniska universitetet i Hongkong. Inne i byggnaden har runt 500 demonstranter barrikaderat sig. Läget är spänt och många föräldrar står utanför avspärrningarna. Under dagen kom rapporter om att poliser ska ha tagit sig in på universitetet där deras barn befinner sig. 

Tidigt på måndagen, lokal tid, försökte polisen storma Polytechnic University i Hongkong. Demonstranterna svarade med att sätta eld på universitetets huvudingång.  Polisen avbröt då stormningsförsöket och har nu spärrat av och omringat byggnaden. 

DN:s utsända Marianne Björklund befinner sig vid en av avspärrningarna där fullt utrustad kravallpolis vaktar ingångarna till universitetet. Med hjälmar, visir och vapen. Deras ansikten är maskerade.

– Jag tror polisen bara väntar på rätt tillfälle att storma. Det står kravallpoliser vid varje ingång till universitetet. Det är som lugnet före stormen, väldigt spänt, säger Marianne Björklund.

Protesterna fortsatte under dagen på flera håll runt universitetet med aktivister som försöker tvinga bort polisen vilka agerar aggressivt. När några hundra försökte röra sig framåt mot byggnaden avfyrades minst 20 omgångar tårgas. Polisen siktade även mot civila och journalister. 

När massan skingrat sig är det som att gå runt i en apokalyps. Tårgasrök stiger över gatan som är full av tegelstenar och bråte som demonstranter använt för arr bygga barrikader.

Demonstranter och polis drabbar samman vid shoppingdistriktet Tsim Sha Tsui i Hongkong. Här kastar demonstranterna tillbaka de tårgasbehållare som används av polisen för att skingra folkmassorna. Foto: Eduardo Leal

Polytekniska universitetet har under flera dagar varit ockuperat av studenter och andra prodemokratiska demonstranter. 

Runt 500 studenter bedöms vara där inne. Vid avspärrningarna står föräldrar och gråter. De har sina barn där inne och är oroliga. Flera ropar argt på polisen att släppa ut barnen. 

Oroliga föräldrar har samlats utanför universitetet och när en av dem frågar om säkerheten för sina barn som deltar i protesterna svarar en polis med att hota med sin tårgaspistol. Foto: Eduardo Leal

En kvinna är otröstlig och väntar på sin 18-åriga dotter som är inne på universitetsområdet. Hon var inte hört någonting sedan igår och gråter hysteriskt. När hon ber polisen om hjälp att få kontakt med sin dotter och får till svar att hon bör kontakta polisen.

Flera är oroliga för barnens säkerhet, en del befarar att polisen ska döda dem.

Två killar får frågan om de har vänner där inne. De svarar nej, men de är våra vänner ändå, de är ”hongkongers”.

Fler och fler samlas runt universitetet. Alla är oroliga för vad polisen ska göra. Studenterna börjar få slut på mat och brandbomber. 

Strax efter lunch, 07-tiden svensk tid, gick polisen till en ny attack från flera håll och sköt i omgångar tårgas på universitetet samt slängde ner paraplyer som studenter satt som skydd på en gångbro. Därefter kom uppgifter om att polisen hade brutit sig igenom barrikaderna och tagit sig in på universitetet.

Polisens inbrytning skapar mer oro hos de Hongkong-bor som står utanför och väntar på upplösningen av ockupationen. 

– Jag är desperat. Polisen har blockerat alla vägar. Vi vet inte vad som händer där inne. Jag kände jag måste komma hit, säger Celeste Chu.

– Vi vet inte hur länge de klarar sig. Räddningsarbetare har gripits. Det här är en väldigt allvarlig situation, alla vet vad som hände på Himmelska fridens torg, säger 23-åriga Celeste.

Runt 500 studenter bedöms vara inne på universitetet, vid avspärrningarna står föräldrar och gråter. Flera är oroliga för barnens säkerhet, en del befarar att polisen ska döda dem. Foto: Eduardo Leal

Längst fram vid en av avspärrningarna sitter en grupp föräldrar till de som är inne på universitetet. 

– Min som är där inne, han är 20 år gammal. Jag vill bara att han ska komma ut säkert, säger Ricky som flera gånger försöker lugna ner folk när de skriker upprört på kravallpolisen. 

– Jag vill bara att det här går lugnt till väga. Nu sitter vi föräldrar här i solidaritet och stöttar varandra.

 

En kvinna samtalar med polisen utanför universitetet. Foto: Eduardo Leal

 

En polis avfyrar en tårgasbehållare. Polisen använder tårgas för att skingra folkmassorna. Foto: Eduardo Leal

Leung Kwok Hung, som tidigare suttit i Hongkongs parlament, ser det som händer som en belägring. 

– Vi lyder nu i praktiken under ett militärt styre. Hongkong har visserligen ingen militär men de försöker använda polisen som det.

Han ser det som händer i Hongkong nu som en humanitär kris. 

– Vi får se om samhället klarar det. Nu måste demokratirörelsen i Hongkong bygga en stabil plattform. Hittills har protesterna varit ledarlösa men jag nu går vi in i en ny fas.

Det är avgörande att vi kan fortsätta trycka på och vi måste fundera på om vi behöver en ledare.

Han tror inte att det blir någon massaker.

– Hongkong är en internationell knytpunkt. Peking var bara en huvudstad 1989. Jag tror att de kommer gripa så många som möjligt.

Hongkongbor, mestadels föräldrar, har samlats för att visa sitt stöd för studenterna inne på universitetet. Foto: Eduardo Leal

 

DN:s utsända såg några studenter lämna över sig till polisen frivilligt under måndagen. Ett par kom klättrande på ett tak. Mannen tittade ner på pressen och människor som samlats och utbrast i protestslogans innan han klättrade ner. Många grät.

Polisen benämner universitetsområdet som en upploppsplats. De uppger att ingen person har skadats i samband att de avfyrade flera omgångar med skarp ammunition. Flera massgripanden har genomförts i helgen.

Bild 1 av 2 En man som deltar i demonstrationerna tar sig upp på ett tak och ropar slagord innan han blir tagen av polis.
Foto: Eduardo Leal
Bild 2 av 2 Polisen
Foto: Eduardo Leal

På Facebook varnar polistalespersonen Louis Lau demonstranterna:

– Jag varnar upploppsmakarna för att använda bensinbomber, pilar, bilar eller några andra dödliga vapen för att anfalla poliser. Om de fortsätter att utföra så pass allvarliga handlingar har vi inget annat val än att använda minimalt med våld, däribland skarp ammunition, sade han under en direktsändning på plattformen under söndagen, skriver TT.

Universitetet fördömer i ett uttalande demonstranternas agerande och uppmanar dem att omedelbart lämna campus.

Under helgen har dramatiska scener utspelat sig på flera platser i mångmiljonstaden. Demonstranter har använt brandbomber mot polisen som har svarat med tårgas för att skingra folkmassorna. Flera tunnelbanestationer har stängts ner. 

Enligt en talesperson för Hongkongs sjukhus har 38 personer fått vård för skador i samband med sammandrabbningarna, rapporterar Reuters.

Läs mer: Polisen försökte storma universitet i Hongkong

Läs mer: Hongkongpolisen besköt DN:s fotograf med vattenkanon

Läs mer: Demonstranter i Hongkong: Vi förbereder oss för krig